2023-04-07 666 views
今日同朋友黎到奧運,知道奧海城出名好多好野食,我地都好中意天婦羅🍤,今次就試一試幾出名既「今子半之助」。餐廳設計非常日式,而且環境好乾淨整理,燈光鮮明柔和,同朋友都坐得好舒服,無焗促感。✨松葉蟹天丼 $158我點左一個最出名既松葉蟹天丼,入邊係有松葉蟹、海老、小柱魷魚天婦羅餅、莢豌豆、海苔及溫泉蛋,而套餐亦都包含咗漬物同麵豉湯,非常開胃;首先炸物面衣炸得香脆,唔會太油膩,松葉蟹同海老雖然炸過,但亦食到鮮味,小柱魷魚更加係彈牙同清新,值得一讚嘅仲有海苔,好爽脆,調味又啱啱好,我好中意,再配合半熟嘅溫泉蛋,蛋漿將天婦羅同飯大幅昇華。✨上天丼 $118朋友點左上天丼,入邊有赤甘鯛、海老、小柱魷魚天婦羅餅、莢豌豆、海苔及溫泉蛋;最唔同就係赤甘鯛,因為做天婦羅可以話係2種享受,除左入口香酥脆身,而魚肉肉質更為鮮甜同有彈性,一試難忘。值得留意既係天丼既天婦羅唔算好脆口,因為傳統做法既天丼會把新鮮炸起的食材放上飯面,然後再均勻淋上天丼醬汁,目的係要每件天婦羅都能沾上醬汁。所以天丼既天婦羅並唔似一般天婦羅咁脆口,而追求既係每件天婦羅都能適量沾有醬汁。而金子半之助使用古早秘傳醬汁,更能重現江戶時代風味。

✨松葉蟹天丼 $158
松葉蟹天丼

✨上天丼 $118

另外亦要一讚餐廳採用日本特製高級胡麻油, 胡麻油製成既天婦羅芳香撲鼻及色澤會較深。

總體而言中意食天婦羅既朋友,非常推薦金子半之助,無論環境、食材、味道,價錢都係水準之上,性價比高。
松葉蟹天丼
  • 上天丼