2014-09-12
今次補番1月既食評每年一月, 我都會同一眾食食食好友舉辦一次烤全羊活動, 今次人材濟濟, 相約50位朋友一起到西環水街巴依餐廳包場活動!提下大家, 若果想食烤全羊, 當然要預訂位同留食物, 烤全羊係超大隻既, 老板娘話要睇來貨, 一般25至40幾磅不等. 不計食其它餸菜. 一隻25磅既羊都要17 18 人先食得哂, 所以大家約人數要留意!講番環境, 係有新疆既感覺, 除左有一張張吾同雜誌介紹巴依既海報外, 仲會有一塊好大既絨布裏面繡左近新疆既地圖, 制作精美, 場同柱之外亦會有一D曬乾左既粟米同洋葱做裝飾, 氣氛不錯, 坐位都是一張張木製既長枱同長櫈, 感覺良好.不過冷氣吾夠, 若果夏天去可能有少少熱老板娘都有心機解釋每味餸既特別, 同不是會同作為搞手既我吹水.其實待應亦都有禮價錢方面: 羊斷磅計, 一磅100蚊. 而小食好似青瓜之類大慨在40至50蚊, 正常餸菜例如手撕雞, 手抓羊大慨60至80蚊, 都算平食物方面:由於今年4X磅大羊冇, 所以叫左兩隻2X磅羊兩隻羊需要兩個壯丁先拎到出黎, 場面裝觀,傳來陣陣羊SO 味且吾同既香料味, 令人流口水!你可見到羊身燒到金黃而且睇得出皮十分
食物方面:由於今年4X磅大羊冇, 所以叫左兩隻2X磅羊 兩隻羊需要兩個壯丁先拎到出黎, 場面裝觀,傳來陣陣羊SO 味且吾同既香料味, 令人流口水!你可見到羊身燒到金黃而且睇得出皮十分脆, 而且顏色平均, 知道落左吾少功夫! 大家影完相後, 壯丁就拎番入去切羊斬件. (據悉羊通常來自澳州, 2X磅呢D細羊通常SO味比較少, 雖然我覺得已好足夠, 而大羊係十分十分SO但有D好羊者會十分喜愛) 兩隻羊切成左6大盆肉, 近羊脾位, 羊背位, 羊腩位各兩盆, 我只影左羊腩部位, 羊腩部位脂肪同瘦肉成64之比, 一咬落去充滿住香料, 同羊脂味. 十分可口. 而且燒得平均既羊皮十分脆口大慨有1MM厚, 一咬落去卜一聲, 連埋油脂同肉, 口感一流!!! 而羊背係比較煙UN, 因為背部多肌肉, 而且羊味比較濃烈, 適合鐘意咬口感既朋友! 羊脾位置就口感脂肪平均, 羊脾骨附近會有特別多骨膠原, 令到咬落去比較彈牙軟身, 味道不錯! 其實我覺得烤全羊最重要係嗰D香料落得夠適中而且燒時候火候控制好緊要, 因為羊身十分大, 要燒到內外平均係好考功夫, 所以我同友人都對烤全羊十分滿意 接下來羊肉湯, 超香超濃羊肉味, 雖然冇乜肉在入面, 但FEEL到用羊肉羊骨煲左好耐既老火湯甘, 飲完即時暖身, 正! 兩味小食分別係拍青瓜同麻辣羊肉絲, 拍青瓜味道清新, 有少少蕃茄蘿白咩葱吊味, 係食肉同肉之間既中途站, 麻辣羊肉絲口感好煙UN, 除左有青瓜薯白絲之外, 應該仲有少少羊內臟同羊肉, 所以口感彈牙煙口幾得意 羊肉生菜包: 用羊肉粒, 洋葱同蘿白粒整成既生菜包, 同平時泰國同上海菜既生菜包食法一樣, 羊肉口感味濃多汁, 洋葱蘿白可以僻左少少羊SO味, 配以生菜, 加上類似北京田鴨既甜酸醬, 味道清新可口, 手抓羊: 一個字, 好好味!, 係除左烤之外呢一個整法, 比較似生焯既整法, 香料較少, 食得出用羊比較多脂肪既部位, 羊脂同羊肉色澤分明, 而羊脂今次比較彈牙連埋肉一咬落去口感十分有嚼勁, 呢味菜由於少香料, 所以主要係食佢既純羊肉味, 所以喜歡羊味既朋友不要錯過! 涼伴豆腐, 凍食 外表特別, 應該係用倒模整成一間一間既模樣, 豆腐清香, 咬落去質感比較豐富!配以紫菜絲同葱花, 加上碟下既類似豉油既醬汁吊味, 味道不錯 最後呢個手撕雞,凍食味道都算不錯.雞肉應該係用佢既自家制醬汁醃過, 而雞肉比較煙UN, 咬落去比較JUICY 充滿住醬汁.
總括而言, 我地各位都十分滿意! 期待下次再去.
Other Info. :
若果預留烤全羊或羊脾, 要留意中數係咪真係食得哂