2016-07-16
美味秘笈細個嘅時候有無諗過自己會係武林高手?輕工了得,可以好似六師弟甘,穩重的身型都可以見步如飛?呢個甘嘅想法我會每個人都會有。點解我會忽然諗起!?因為我巧遇了美味秘笈,哈哈。呢到嘅菜單相當有風味,以傳統的中國書冊做招來,外面藍色蓋面,右上角寫了美味秘笈四個字,每掀開一頁就了似自己練緊工一樣,睇嗰時既要莊重,又要嚴謹,說不定會練成大功夫來!哈哈,說笑吧!整個餐廳以懷舊式茶樓設計為主,又融入了一些現代的元素,坐下來既有懷舊嘅感覺,又不失現代的舒適感。亮點係我很喜歡裝著菜單的信箱,是舊式鐵信箱,感覺好有性格!菜式叫了一系列的中式小菜,椒鹽鮮魷--必食的功夫小菜,真係小d功力都炒唔出嗰種甘香嘅味道,魷魚炸完之後都唔覺韌,外層好脆,另外再加上勁香嘅椒鹽味道,鹹鹹香香辣辣的,一流!炸豆腐--另一種最愛,識煮飯嘅我,最唔中意就係煮有豆腐的菜式,因為舊豆腐未煮,切嗰陣已經會爛一兩舊。。再莫講話煮出嚟。呢到炸完件豆腐,一粒粒完整無缺,外面有層薄脆包住,入面香滑無比,真係用筷子夾夾得唔好都會爛,煮到甘正,神級啊。。燒叉燒--半肥瘦的剛好,食落還有微温。有濃濃嘅叉燒香味,外層光亮有一絲甜味,上碟時伴有豉油
整個餐廳以懷舊式茶樓設計為主,又融入了一些現代的元素,坐下來既有懷舊嘅感覺,又不失現代的舒適感。亮點係我很喜歡裝著菜單的信箱,是舊式鐵信箱,感覺好有性格! 菜式叫了一系列的中式小菜,椒鹽鮮魷--必食的功夫小菜,真係小d功力都炒唔出嗰種甘香嘅味道,魷魚炸完之後都唔覺韌,外層好脆,另外再加上勁香嘅椒鹽味道,鹹鹹香香辣辣的,一流! 炸豆腐--另一種最愛,識煮飯嘅我,最唔中意就係煮有豆腐的菜式,因為舊豆腐未煮,切嗰陣已經會爛一兩舊。。再莫講話煮出嚟。呢到炸完件豆腐,一粒粒完整無缺,外面有層薄脆包住,入面香滑無比,真係用筷子夾夾得唔好都會爛,煮到甘正,神級啊。。 燒叉燒--半肥瘦的剛好,食落還有微温。有濃濃嘅叉燒香味,外層光亮有一絲甜味,上碟時伴有豉油,撈下飯都唔錯。 魚香茄子--茄子唔同人食又唔同的口感,有人中意食好淋,話煮得淋會入味d。我就中意食外軟內爽的那種,這裡的正合我口味,而且不用煮到好淋,已經夠入味。再配上肉碎同鹹魚香味,超好食! 蒜蓉炒菜心--不用多說,餐廳食嘅炒菜就是無得輸,無論點炒都好食。 點多支細支裝可樂,爽一下!練成武功了!立刻體力大增,四肢充滿力量哈哈。下回再一次過來,務求達到最高境界,更上一層樓,哈哈。。