2024-03-15
自從政府出了預算案, 樓市撤辣招, 樓宇買賣變得熱鬧起來. 今日陪朋友去黃竹坑買新樓, 之後順道入 The SouthSide 商場找餐廳吃個晚餐. 由地鐵站行去, 只須五分鐘. 好開心這商場有 皇后飯店 (北角總店 已有 70多年歷史) 有信心保證.餐廳燈光悠和, 座位舒適, 有卡座, 也有方桌圓檯, 有音樂伴住食餐, 係不錯的選擇. 服務員勤快又親切, 安排了我們坐圓檯, 送上白開水及餐牌. 招呼好友善. 點餐容易, 價錢吾太貴. 經典套餐, 有湯, 頭盤, 主菜也有多 個選擇. 係我至愛.朋友愛吃牛扒, 點了散餐, 另加湯及茶. 侍應先送上餐湯及麪包, 我的套餐湯係 羅宋湯, 很足料, 酸酸地, 味道恰好. 麵包上枱夠熱, 塗上牛油味道不錯. 朋友 的散餐湯, 周打魚湯 也配上暖餐飽. 周打魚湯, 夠熱足料, 味鮮甜, 濃稠適中, 口感好滑. 焗田螺, 田螺肉嫩滑, 加上牛油及蒜味, 焗得香氣撲鼻, 大家一見立即想食.下面還有香滑薯蓉, 越食越愛. 套餐及散餐兩個主食同時送到, 我的套餐主食 是 紅酒燴牛尾配意粉, 紅酒燴牛尾又熱又夠香
薯條夠乾身, 外脆內軟稔, 點上茄汁更好食. 這個扒組合不錯. 我們感覺肚飽飽, 再吃不下 甜品了, 所以大家都點熱檸檬茶作結. 熱熱香濃的檸檬茶. 飲畢大家又乘地鐵回家, 好方便. 餐廳環境, 氣氛都好!食物份量足, 味道好, 價錢亦不高, 難怪餐廳有很多客人.