2019-09-05
今日難得去到深水埗,聽聞深水埗文記的車仔麵好有名,就膽粗粗去試下。大概1點鐘到達,因為正值午飯時間,所以有一定的人潮。由於一條街有三間鋪,而每一間都人頭湧湧,我就選擇左攞飛等候既一間。唔洗等好耐,大概等左15-20分鐘就獲安排入座了。點餐只需在一塊膠板上打圈就可以,點完可以擦掉重用非常環保。此店有很多招牌餸,有很多都想試,但可惜我個胃的容量實在有限!最終只點了兩樣招牌餸:豬大腸,甜酸劑,另加爽脆豬耳。麵食揀左粗麵,再加秘製辣醬(小辣)。5分鐘到就到啦!豬大腸好好味,唔會有特別既嗅味。食完可以再食,正!甜酸齋亦都好出色,甜酸度適中,十分開胃。豬耳都唔錯,唔會太硬!至於個秘製辣醬唔係好辣,我要再問侍應加多一次辣醬,但都唔夠辣,下次要點大辣了!總括而言,我會再光顧此店,而且真係值得推薦。而此店的選擇真係好多,食一次真係唔夠,下次要再去試!