2022-08-02
趁仲有得享受就要享受了!難得同朋友去靚餐廳食燒肉,當然係要叫一個好啲嘅餐。最後我地選擇左2人套餐Set C。碎飛驒牛他他 $100牛肉他他就有食過,和牛他他就真係第一次了。食落去後和牛嘅油脂感香好多! 配上新鮮爽口蘋果好夾。Set C 精選 A5飛驒牛+部位 $1180一開始上左前菜:麵豉湯、漬物同茶碗蒸之後就到炙燒A5飛驒牛壽司4件左邊2件是霜降(下肩胛翼板肉),而右邊2件是赤身(外側後腿肉)。霜降是牛的稀少部份,食落去入口即溶!精選A5飛驒牛16件燒肉分別有精選日本A5飛驒牛、西冷、肉眼芯、里脊肉、上後腰脊肉、臀骨肉、和尚頭、重之子、友三角其中友三角較為軟身,油脂感偏重。而西冷則是油脂最多,一放去爐上面即刻火勢猛烈🤣可以燒到好靚嘅菠蘿包紋!和尚頭口感較硬,牛肉味好濃。臀骨肉軟硬度介乎係中間,軟但有咬口🤣好味!
碎飛驒牛他他 $100
Set C 精選 A5飛驒牛+部位 $1180
一開始上左前菜:麵豉湯、漬物同茶碗蒸
之後就到炙燒A5飛驒牛壽司4件
精選A5飛驒牛16件燒肉
其中友三角較為軟身,油脂感偏重。而西冷