2023-09-04
朋友👱🏻♀️話聽講九龍城有一間高質日本🇯🇵餐廳好好味,佢👱🏻♀️都未試過,想同我一齊試吓,有朋友👱🏻♀️帶,咁我就梗係開心樂意奉陪啦🤣$1380 一個人嘅 Dinner「斗 TUSSLE」,包括咗好多食物:先付一前菜一清湯一刺身一串揚一燒物一食事一甜品Appetizer - Soup - Sasimi - Deep Fries - Grilled Food - Rice Stuff - Dessert先付け - 前菜 - 汁物 - 刺し身 - 串揚げ - 焼き物 - ご飯類 - デザート前菜:「蟹肉🦀蟹膏🦀豆腐」:豆腐夠滑,落咗蟹膏去整所以有蟹香味,上邊仲放咗啲拆咗出嚟嘅蟹肉🦀,仲有啲好鮮味嘅烏魚子,旁邊又放咗啲味道好subtle一片片嘅淡雪鹽,一個好美味嘅前菜🤩清湯:日本🇯🇵高湯用茶壺🫖裝住,裏邊仲加咗一隻大蜆同埋野菌,非常鮮甜🤩刺身:「北海道帆立貝」、「深海池魚」、「拖羅手卷」:全部都新鮮好美味😋,特別係「深海池魚🐟」アジ 依家係當造季節非常鮮甜😋,「拖羅」輕輕火炙過油脂融化咗啲啲特別甘香🤩「北海道海膽配富山灣白蝦」:「富山灣白蝦」細細隻好滑好 creamy,不嬲都鍾意食😋,海膽加
先付一前菜一清湯一刺身一串揚一燒物一食事一甜品
「北海道海膽配富山灣白蝦」:「富山灣白蝦」細細隻好滑好 creamy,不嬲都鍾意食😋,海膽加白蝦呢個配搭相當唔錯👍
「北海道厚岸真蠔🦪」:「厚岸」係日本🇯🇵出優質生蠔嘅其中一個有名地方🤩;呢隻生蠔大大隻,肉質鮮甜爽滑,有極清淡嘅海水味🤩
串揚:「京都萬願寺唐辛子」、「沙錐魚」、「炸磯煮鮑魚」:又係全部都好美味🤩,其中「鮑魚」磯煮之後攞去做串揚,口感幾有趣😁
「炸紫菜配霧多布海膽」:「霧多布海膽」,Kiritappu 係出高質海膽嘅其中一個地方,喺出高質生蠔「厚岸」嘅東邊約40公里,海膽好滑好 creamy 充滿 umami 🤩,份量好多,放喺脆卜卜嘅紫菜上邊,感覺食得好豐盛🤩
燒物:神戶牛柳🐂切成 bite-size好容易入口,油脂勁充足, 燒得好香,有濃郁牛味,肉質勁軟熟🤩
食事:「辣明太子茶漬飯」:「辣明太子」好惹味,仲令到成碗茶漬飯都辣辣哋,食得好開胃🤣
甜品:静岡県蜜瓜🍈,甜度極高,勁多汁,好美味🤩