2020-08-06
好耐無寫食評lu...同好多香港人一樣, 大家呢半年都努力抗疫, 少左堂食, 多左外賣。既然係咁, 都要努力筆耕, 去支持一下飲食業 我除左係一個蜆肉意粉控, 其實都係一個魚湯怪黎架~好鐘意食魚湯米線. 呢期wfh, 都發掘下附近既外賣, 今日試左呢間既公主米線, 讚之前都有試過呢間, 但淨係叫比目魚米線, 有諗過想叫呢個公主米線, 但好驚佢魚片同帶子係勁細粒, 份量又唔多咁, 所姒叫成條既比目魚好似有D保證...值到睇到openrice呢度既師兄師姊有post 到公主米線既相, 見到份量都OK, 於是先敢試 (證明post 相既參考值真係好大架)今日終於叫左, 一打開, 賣相好靘, 4塊厚身既比目魚, 全部煎過, 啖啖肉, 仲有兩隻帶子, 都係厚身同有鮮味, 配埋西蘭花同埋少少菇, 餸個面積係cover曬D 米線, 所以份量係足夠! 女仔黎講, 我本身唔算細食但覺得好夠, 食完唔駛食下午茶果種.魚湯係佢賣點, 我覺得好夠味同夠濃, 喜歡濃味朋友可以一試. 提一提係如果外賣, 因為時間耐點, 食時不妨先攪勻個湯, 因為個湯都有D香料 (胡椒等)係底, 今次我就係未整勻就食, 感覺前段
魚湯係佢賣點, 我覺得好夠味同夠濃, 喜歡濃味朋友可以一試. 提一提係如果外賣, 因為時間耐點, 食時不妨先攪勻個湯, 因為個湯都有D香料 (胡椒等)係底, 今次我就係未整勻就食, 感覺前段有D淡, 食到最後就太濃. 魚湯量都好夠, 我將小碗魚湯倒曬落去有餸大碗, 都仲剩大約1/5 (如圖), 唔會食食下因為米線索曬D湯搞到無湯
另外, 佢杯檸茶都好味, 有茶味同濃, 不過因為公主米線無餐, 要半價加(13蚊), 相對附近一般既茶記lunch 套餐, 係貴左d. 成個餐連野飲, 自取74蚊, 米線黎講都算中至高價, 未必會時時食...但質素好.
下次隔一排再黎幫襯, 再睇下水準有無走樣先