2019-08-08
老公生日,朋友介紹下特意book左呢間「蠔灣」慶生!餐廳位於尖沙咀放工去勁方便!老公當然滿意,仲好積極咁點海鮮呢!🔸自選生蠔海鮮拼盤我們選了六款蠔、傲蝦刺身、赤貝、帶子及海膽!🔸蠔: chile、南非、Majestic、Gillardeau & Find de Claire 全部都係老公最愛的而每款都很新鮮夠鮮甜!個人最喜歡其中的Majestic 及南非,海水味較濃,大大隻夠灑creamy,肉夠厚!簡單用檸檬汁吊下味就夠了!🔸原隻赤貝大大隻而且很爽口,完全跟平時食刺身的口感不同好鮮甜!🔸帶子大大粒,爽口而且肉夠厚!🔸海膽我們order了一版!好豪氣咁用兩塊紙菜包黎食!正,海膽新鮮也很甜美,完全沒有肥膩感!🔸紐西蘭刀貝蜆唔係好多地方有呢款蜆食呢,老公話想試下。端出來帶有好香的白酒味,蜆都幾大隻鮮甜有小小鹹,口感像青口般,第一次食,感覺不錯呢亦有啖啖白酒及洋蔥味!🔸焗西班牙黑毛豬扒黑毛豬肉質焗得剛剛好,鮮嫩且腍身帶有小小香草既味道,不錯幾野味呢!
🔸自選生蠔海鮮拼盤
我們選了六款蠔、傲蝦刺身、赤貝、帶子及海膽!
🔸原隻赤貝
大大隻而且很爽口,完全跟平時食刺身的口感不同好鮮甜!
🔸帶子
大大粒,爽口而且肉夠厚!
🔸海膽
🔸紐西蘭刀貝蜆