2021-04-11
本身我都幾鍾意西環呢一邊嘅環境,感覺上繁華得來又唔會話太過多人,都幾鍾意有特色嘅舊區,小店林立,唔會太多大集團嘅品牌係呢一度。咁今次想搵啲西餐食下,一入到去都覺得幾有特色,畢竟香港地好少餐廳有幾層,同埋超級高嘅樓底,啲相係我哋就嚟到10點嘅時候先影,因為限聚令嘅緣故,差唔多10點啲人都走得7788 ,所以先有咁多空間可以影相首先要介紹吓個頭盤,Cicchetti platter,好明顯係充滿意大利風情嘅頭盤,有啲酸酸甜甜嘅蕃茄碎醬配搭麵包,另外再配搭東江牛肉包火箭菜,仲有一個好香濃嘅芝士奶球,都幾開胃醒神,為接下來嘅美食提供序幕。Clams將一啲大大隻嘅新鮮蜆,在配搭忌廉同酒等等而製成嘅一碟菜式。10分好食,必須要將多士整個浸喺個汁入邊,然後再配搭蜆肉一齊食,嗰刻嘅感覺就好似現在身處喺歐洲嘅餐廳入邊咁美好,回想起幾年前去歐洲旅行嘅開心日子。Steak tagliata 外脆內軟,同其他餐廳有少少唔同,一試就知係靚野,我自己少食牛對牛肉嘅研究不多,但係都會令到我愛上食牛!在配搭起好香牛油味嘅薯蓉,真係食到唔停口。Seafood tagliatelle 簡單來講就係一碟海鮮篇意粉,佢嘅醬汁
Clams
Steak tagliata
在配搭起好香牛油味嘅薯蓉,真係食到唔停口。
Seafood tagliatelle
甜品方面,我哋就試咗呢一個豆腐布甸,同埋Tiramisu,其實豆腐布甸喺其他地方都好常見,不過佢哋呢度將個味道嘅比例啱啱好,豆腐嘅味道唔會太濃,但係喺個布甸入邊都十分有質感。tiramisu 入邊嘅cream,咖啡同酒嘅比例啱啱好,互相輝映得來唔會搶去風頭。
Cocktail 方面,green mile個味道好適合初嘗酒精飲品嘅朋友嘗試。