2021-11-27
來自美國的餐廳,亦係Blacksheep Restaurant 既餐廳之一,主打美式意大利菜。裝飾都好靚,用左復古吊燈、磁磚地板同皮革座椅,係五十年代既美國有懷舊的感覺,燈光暗暗地,即使係食lunch都好有氣氛。主廚Mario Carbone係美國🇺🇸紐約既分店拎左米芝連一星⭐️香港呢間亦都係米芝連推薦,就睇下啲食物點啦😛Lunch Set 供兩位客人享用(每位 $398+10%)🔸Benvenuto 🥖(Welcome Basket) 🧈先送上一籃麵包、莎樂美腸同一舊芝士,麵包係芝士多士,好香脆,鋪滿芝士,鹹香味十味,好邪惡但好好味,唔夠可以再添,我哋都忍唔住添左一次😛🔸Spicy Rigatoni Vodka 香辣伏特加醬長通粉前菜招牌凱撒沙律🥗同長通粉二選一,我地就揀意粉🤣應該係Carbone既招牌菜,見好多人都食。通粉唔會好淋,仲好有咬口,醬汁Creamy微辣有啲蕃茄,好開胃,不過唔係好食得出有Vodka味。🔸Sirloin Diana 戴安娜西冷牛扒🥩呢個係最失望既一道菜😞主菜有得揀巴馬臣芝士雞扒、牛、香草焗鯛魚,我哋就揀左西冷牛扒(Medium),不過就嫌煎得過熟,個Cacc
🔸Sirloin Diana 戴安娜西冷牛扒🥩
呢個係最失望既一道菜😞主菜有得揀巴馬臣芝士雞扒、牛、香草焗鯛魚,我哋就揀左西冷牛扒(Medium),不過就嫌煎得過熟,個Cacciatore Sauce就偏淡無咩味,西冷肉質亦唔夠嫩🥲🥲
🔸New York Lemon Cheesecake 紐約檸檬芝士蛋糕🍰
💯暫時係我食過最好食嘅紐約芝士蛋糕❤️🍰檸檬嘅酸甜平衡左芝士嘅膩,口感相當軟滑,一啲都唔覺得滯🥰餅底鬆化,有蜜糖味,一件兩個人分就真係啱啱好😋有機會嘅話我會特登過嚟食呢個芝士蛋糕🤣或者外賣返屋企😚
整體來講相對氣氛都好好,裝修靚、服務好、坐得舒服。食物嘅份量就唔係好多,兩個人一份前菜、主菜同甜品,人均400幾,價錢就比較進取🤔最可惜嘅係塊牛扒,其他食物都唔錯,芝士蛋糕就一定要Encore😍