2011-12-10
為左呢個High Tea, 一點鍾就黎到攞位, 但都係waiting list. 到4點零鍾, 收到call 叫我哋上去, 俾我哋預期早.一上到去, 話有window seat, 真係好開心 我哋掛位影無敵海景同太阳(未到日落), menu送黎後十幾分鍾都未order, 個waitress就走黎問, "2位order 得未呢", 好無禮貌.我哋order 左 Tea Set for 2, 我叫左Earl Grey, 唔苦澀, 味道香濃, 正! 加左小小奶, 變左奶荼 , 都係唔加奶同D甜品夾D. Waiter/Waitress 全程都無同我地加茶, 乜service 咁差?傳統三層架嘅tea, 感覺好high class. 由上層咸點食起: ~ 三款都係三文治, 失敗之作, 仲差過出面普通面包店, 三文治都係乾乾地, 厚燒玉子番茄還可以, 迷迭香咖喱火腿無咩咖喱未, 薄荷煙三文魚特別差, 咬唔斷咁 由中層到下層都係甜點, 中層較好:~ 黑櫻桃蛋白Macaron: 上面一小片金泊, 飄下飄下, 幾得意; 好甜, 中間蛋白好cream, 唔錯.~ 擰檬吉士撻: 上面一粒紅桑子, 好
傳統三層架嘅tea, 感覺好high class.
由上層咸點食起:
~ 擰檬吉士撻: 上面一粒紅桑子, 好美觀; 中間擰檬醬好酸, 撻外層好硬, 把刀要用力切先得, 呢個勝在開胃.
~ 藍莓芝士蛋糕: 芝士無出面食嘅咁實, cream 小小, 好味, 略嫌芝士味唔夠濃; 餅底夠脆, overall 幾好
~ 杏仁烏結糖炮芙: 鬆脆, 好正.
~ 法式軟木塞蛋糕: 味道一般, 朱古力都一般. ~ 朱古力貝殼蛋糕: 味道都幾好
~ 英式鬆餅 & 提子鬆餅: 正常, 提子甜度适中.
~ 草莓杯: 好cream, 甜甜地, 小小酸, 甜搭酸配OK, 好味. 食物一般, 反而環境一流 坐window seat, 居高臨下, 景物一覽無遺, 日落, 夜景配christmas 燈飾, 如此美景, 已經值回票價!