2021-09-19 538 views
瀟湘薈喺灣仔The Hennessy 25樓,上到去嘅景觀令人眼前一亮,成個灣仔跑馬地盡收眼簾,好開揚 身心舒暢。瀟湘薈主打私房菜,食嘅係正宗嘅地道湖南菜同廣東菜,鍾唔鍾意食辣都啱食。嚟之前記得訂位~如果人多疫情過後仲可以一大班人嚟食飯唱K添~我哋今日就兩個人嚟relax吓食飯嘆茶~【永州釀豆腐】上面有少少蒜茸、蔥粒、辣椒粒,幾惹味,釀咗豬肉喺入面,成個食落幾juicy。【牛筋燜牛腩】好多牛筋、牛腩,軟腍兼肉味濃郁,送飯食就最啱;仲有牛筋就最啱補充骨膠原呢。【永州血鴨】呢道菜係湖南傳統名菜,用鴨血嘅血漿一齊炒,仲有毛豆同薑片,味道夠晒突出可口。【豬油油麥菜】用豬油炒菜,油香同油麥菜嘅爽甜味好夾,而且口感更嫩滑。食飽再對住咁好嘅景色慢慢嘆茶,度過一個優悠下午。

我哋今日就兩個人嚟relax吓食飯嘆茶~

【永州釀豆腐】

【牛筋燜牛腩】

食飽再對住咁好嘅景色慢慢嘆茶,度過一個優悠下午。