2022-01-11 3893 views
朋友喺灣仔返工,經過約佢食lunch,佢就揀咗呢間瀟湘薈,食嘅係香港比較少食得到嘅湖南正宗湘菜。餐廳位於25樓景觀開揚,十分舒適。江永芋頭 ($168)湖南直送嘅芋頭,口感粉嫩軟綿,入口即化,味道香甜,仲有好香濃嘅芋頭味。湖南臘味合蒸 ($298)非常有湖南特色嘅新年菜式,入面有臘肉、臘魚、血鴨丸等嘅臘味,夠咸香之餘香辣惹味,用黎送飯或者夾埋芋頭一齊食就最啱。永州釀豆腐 ($38/件)第一次食湘式嘅湖南釀豆腐,比起客家釀豆腐更加香濃惹味。油豆腐入面釀滿咗豬肉碎同蔥芯等佐料,仲帶d肥豬肉粒,增添咗口感。時令青菜 ($118)另外仲叫咗碟炒菜,時令嘅紫菜芯,火候控制得岩岩好,菜芯炒得爽嫩鮮甜,仲好香蒜味。 。。瀟湘薈 (灣仔)灣仔軒尼詩道256號The Hennessy25樓。。

江永芋頭 ($168)

湖南臘味合蒸 ($298)

永州釀豆腐 ($38/件)

時令青菜 ($118)

瀟湘薈 (灣仔)

2022-01-10 2028 views
愛吃又愛寫文章🥰寫文章又愛影相😁周圍貢、周圍食、周圍發掘好嘢食😋——————————-❤️東安雞:潮流興上樓、食肆高樓層海景高樓伴、大房間怡人美食國宴菜、瀟湘薈親朋皇帝式享受、房間坐2人湘菜東安雞、味道好迷人酸酸甜帶辣、味道又合心雞肉嫩又滑、薑絲辣椒襯越食越開胃、越食越醒晨味道夠特色、食完記在心————————-🧡小炒肉:湘菜小炒肉、有名氣小菜腩肉炒得香、手工製作菜尖椒爽微辣、食落好惹味配飯更一流、吃落夠醒神————————-💛炒蕃薯葉:蕃薯葉夠香、有益又健康菜爽又夠滑、配上了腩肉食落爽又香、健康之選菜————————💚永州釀豆腐:永州釀豆腐、又係名氣菜手工夠出色、盒內夠生色豆腐盒內餡、餡料又豐富吃落有口感、味味皆精品————————-水滾茶又靚…餸菜夠標青其實開心🥳簡單就在你身邊..。食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶————————-
愛吃又愛寫文章🥰
寫文章又愛影相😁
周圍貢、周圍食、周圍發掘好嘢食😋

——————————-
❤️東安雞:
潮流興上樓、食肆高樓層
海景高樓伴、大房間怡人
美食國宴菜、瀟湘薈親朋
皇帝式享受、房間坐2人
湘菜東安雞、味道好迷人
酸酸甜帶辣、味道又合心
雞肉嫩又滑、薑絲辣椒襯
越食越開胃、越食越醒晨
味道夠特色、食完記在心

🧡小炒肉:
湘菜小炒肉、有名氣小菜
腩肉炒得香、手工製作菜
尖椒爽微辣、食落好惹味
配飯更一流、吃落夠醒神

💛炒蕃薯葉:
蕃薯葉夠香、有益又健康
菜爽又夠滑、配上了腩肉
食落爽又香、健康之選菜

————————
💚永州釀豆腐:
永州釀豆腐、又係名氣菜
手工夠出色、盒內夠生色
豆腐盒內餡、餡料又豐富
吃落有口感、味味皆精品

水滾茶又靚…餸菜夠標青
其實開心🥳簡單就在你身邊..。
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
2022-01-06 1275 views
朋友介紹呢間餐廳嘅環境真係好好~~居高臨下有落地大玻璃望住個天食食都食得開心而且有獨立房間食都食得安心Set檯都有心機個玄米茶好香口因為平時感覺都似私房茶模式~來貨唔多~保證食新鮮嘢記住訂位時預訂埋菜式~~國晏安東雞~~雞真係有雞味唔係雪藏雞~雞肉彈牙又滑個酸辣汁好開胃可以餸兩個白飯個鼓辣味係後勁湧出來窩筍蠟豬腳~個豬腳因為加工過所以肉身比較乾雖然係咁,又好吸到個辣汁味連窩筍都可以索到啲精華豬肉渣炒芥蘭~~食落好香口~~
朋友介紹呢間餐廳嘅環境真係好好~~

居高臨下有落地大玻璃
望住個天食食都食得開心

而且有獨立房間食都食得安心

Set檯都有心機

個玄米茶好香口

因為平時感覺都似私房茶模式~

來貨唔多~保證食新鮮嘢

記住訂位時預訂埋菜式~~

國晏安東雞~~雞真係有雞味

唔係雪藏雞~雞肉彈牙又滑

個酸辣汁好開胃

可以餸兩個白飯

個鼓辣味係後勁湧出來

窩筍蠟豬腳~

個豬腳因為加工過所以肉身比較乾

雖然係咁,又好吸到個辣汁味

連窩筍都可以索到啲精華

豬肉渣炒芥蘭~~食落好香口~~

2021-11-28 1366 views
今日朋友請食飯,我話想食d特別d嘅菜式,唔食西餐唔鋸扒,朋友就搵左呢間湘菜,問我有無食過湘菜,我又真係冇喎🤣勁期待咁都試下~估唔到係環境咁靚!景觀超開揚🥰交比朋友發板,我地都食到辣😋😋永州血鴨永州血鴨係湖南永州的一款漢族傳統名菜黎嘅~第一次食咁有特色嘅鴨料理😍濃濃血醬包著每一舊鴨肉,鴨肉中帶著微微的酸辣味道,每一口都欲罷不能,回味無窮😋國宴東安雞半隻東安雞係一味歷史悠久、馳名中外嘅菜式,佢好厲害,原來係國宴菜譜之一、八大湘菜之首。淨係個presentation已經好靚🥰因為係用醋酸煮,食落去肉質鮮嫩,酸辣爽口!第一次食放咗醋嘅雞,酸得好過癮好美味😋攸縣豆干攸縣香乾係湖南省著名嘅特色傳統豆製品,食材原料簡單,食落卻令人回味,辣咸辣咸的😋而且份量好多!江永芋頭全晚我最愛呢道菜😍應該係用荔浦芋頭,超香濃芋味,炆得非常軟綿,糊嘴口感實在太令人滿意😍😍入口即溶,大推💕配上自家製白饅頭同煉奶,又解鎖另外一種食法😋😋📍瀟湘薈 (灣仔)灣仔軒尼詩道256號The Hennessy25樓

估唔到係環境咁靚!景觀超開揚🥰

交比朋友發板,我地都食到辣😋😋

國宴東安雞半隻

攸縣豆干

江永芋頭

配上自家製白饅頭同煉奶,又解鎖另外一種食法😋😋

📍瀟湘薈 (灣仔)
江永芋頭
一試難忘 冬日的熱雪糕-「江永芋頭」~~~中午同與舊同事食飯,同事帶了我來這間他極力推介的湘菜私房菜餐廳。~~~地點位置於灣仔地鐵站附近,幾方便,同事說他們夜晚設有最低消費,但係晏晝就冇,我哋兩個人來,都可以有包廂坐,環境非常優美,仲望到海景,私隱度極高。~~~第一次來到,沒有叫他們的海鮮,主攻平時比較少吃到的特色湘菜。最後我們叫了國晏東安雞 ($688隻,可叫半隻),小炒肉 ($168),永州釀豆腐($38一件)、江永芋頭($168)和一碗濃郁清甜的姬松茸燉螺頭湯($138)~~~國晏東安雞,這一碟餸菜色澤鮮艷,雞肉肉質鮮嫩,入口酸辣爽口,而且雞肉肥厚但沒什麼脂肪,令人欲罷不能,吃不停口,加上上了東安醋,味道份外開胃。🐥~~~湖南小炒肉則是湖南省特色傳統名菜,以豬腿肉切片炒成。加上有青尖椒、蒜等嘅調味,香濃且下飯又下酒,令人吃不停口。🥢~~~永州釀豆腐是另一個湖南經典小菜,圓鼓鼓的豆腐丸子,裡面塞滿豬肉,入口juicy又味道豐富。🐷~~~雖說前面的菜色都很出色,但若要說令我感到驚艷非常的,就一定是江永芋頭,入口粉綿到極致的質感,幾乎入口即化,熱騰騰的,就像冬日裡的雪糕🍦,令人一試難忘
一試難忘 冬日的熱雪糕-「江永芋頭」
~~~
雖說前面的菜色都很出色,但若要說令我感到驚艷非常的,就一定是江永芋頭,入口粉綿到極致的質感,幾乎入口即化,熱騰騰的,就像冬日裡的雪糕🍦,令人一試難忘。
~~~
瀟湘薈 (灣仔)
2021-09-19 538 views
瀟湘薈喺灣仔The Hennessy 25樓,上到去嘅景觀令人眼前一亮,成個灣仔跑馬地盡收眼簾,好開揚 身心舒暢。瀟湘薈主打私房菜,食嘅係正宗嘅地道湖南菜同廣東菜,鍾唔鍾意食辣都啱食。嚟之前記得訂位~如果人多疫情過後仲可以一大班人嚟食飯唱K添~我哋今日就兩個人嚟relax吓食飯嘆茶~【永州釀豆腐】上面有少少蒜茸、蔥粒、辣椒粒,幾惹味,釀咗豬肉喺入面,成個食落幾juicy。【牛筋燜牛腩】好多牛筋、牛腩,軟腍兼肉味濃郁,送飯食就最啱;仲有牛筋就最啱補充骨膠原呢。【永州血鴨】呢道菜係湖南傳統名菜,用鴨血嘅血漿一齊炒,仲有毛豆同薑片,味道夠晒突出可口。【豬油油麥菜】用豬油炒菜,油香同油麥菜嘅爽甜味好夾,而且口感更嫩滑。食飽再對住咁好嘅景色慢慢嘆茶,度過一個優悠下午。

我哋今日就兩個人嚟relax吓食飯嘆茶~

【永州釀豆腐】

【牛筋燜牛腩】

食飽再對住咁好嘅景色慢慢嘆茶,度過一個優悠下午。
2021-09-17 508 views
香港人不算特別愛吃辣,所以湖南湘菜店亦不會太多,這家瀟湘薈就別樹一幟,開在灣仔,主打正宗湘菜環境:類似包廂型式,私隱度較高服務:意外地很貼心的服務食物:長沙火焙魚$268火焙魚是湘菜名菜,用上小魚去掉內臟,烘烤後已穀殼,花生殻,柚子皮,木屑薰成味道濃而集中,絕對是下酒良伴小炒牛肉$198以小牛肉跟大蒜 蒽 莞茜 辣椒同炒,簡單而惹味,辣味跟牛肉碎超配!不過辣椒很多,不能吃辣的朋友記得點小辣!悠縣香干$168用上湖南入口的豆乾,加入少量腩肉同炒,豆乾比港式的彈牙嫩滑,入口非常順喉。由於不是很能吸辣的那種豆腐,所以少少的辣度不會太刺激

環境:
類似包廂型式,私隱度較高

服務:
意外地很貼心的服務

食物:
長沙火焙魚$268
味道濃而集中,絕對是下酒良伴

小炒牛肉$198

悠縣香干$168
Type of Meal
Dinner
2021-09-14 973 views
近排食得西餐多,想同屋企人去食吓中餐,見到呢間中菜館—瀟湘薈,主打湘菜,決定今日禮拜六去食個lunch,品嘗吓湘菜嘅滋味😋🍽東安雞- 呢道菜式係國宴菜之一,真心高質,仲係餐廳師傅得一等獎嘅佳餚🏅果然係高水準嘅發揮,材料顏色配搭就要贊吓,主要以暖色系嘅紅黃橙為主調,睇落已經叫人食指大動🤩- 東安雞主要用醋烹調而成,醋酸有餘韻,配搭新鮮嫩滑嘅雞件(雞肉相當滑❤️❤️❤️),更能將雞肉嘅鮮味昇華;雞件上面仲有薑絲同紅椒絲,點綴下成道菜,生色不少😍🍽小炒肉- 呢道菜聽講係湖南每家每戶嘅媽媽都識整嘅特色菜之一,而呢菜正正體現到呢間湘菜館嘅高質素,好食到停唔到好😋- 鑊氣滿滿嘅小炒肉香口惹味,青椒同辣椒帶出嘅辣味非常爽口過癮,將小炒肉嘅滋味level up,辣辣哋非常餸飯,我地仲忍唔住叫白飯餸吓🤤🍽永州血鴨- 永州血鴨係湖南永州嘅傳統名菜,果然真係名不虛傳,香氣撲鼻😋- 每一塊鴨肉都沾滿濃郁嘅血醬,辣椒嘅香辣、子姜嘅爽辣更帶出鴨肉嘅鮮,香得嚟又帶住少少酸辣,非常惹味🥰🍽辣椒炒野生菌- 呢道菜非常爽口新鮮,因為用咗由湖南運嚟嘅新鮮野生菌,所以入口菌香十足,咬菇爽脆,而且菌傘充分吸收咗好多汁,微辣juicy

🍽東安雞

🍽小炒肉

🍽永州血鴨

🍽辣椒炒野生菌
- 呢道菜非常爽口新鮮,因為用咗由湖南運嚟嘅新鮮野生菌,所以入口菌香十足,咬菇爽脆,而且菌傘充分吸收咗好多汁,微辣juicy又惹味,真心好味道😙
炒野生菌

餐廳裝潢華麗得嚟相當精緻,地方非常闊落,空間感十足,坐得好舒服,啱晒成班親朋好友聚腳,而且景觀一流,望到馬場☺️食物都幾有質素,唔落味精同雞精,好考師傅嘅功力,真心好似係當地食個餐飯,好值得一試😋
2021-09-11
Type of Meal