2023-10-04
因為有朋友係北京黎, 佢想試下D高質既西餐所以我就帶佢去係尖沙咀既Chef Stage de Eddy ChuD間試左兩次, 都係食物, 服務, 環境都好好既餐廳, 應該岩晒朋友胃口我地上到去準備入座既時候, 已經比成個挸景吸引左,因為餐廳係19樓, 夠高, 所以睇到尖咀同埋維港既夜景,見到朋友不停係度哇哇聲, 未食已經覺得係超值了因為我地咩都想試下, 餐廳都幾捉到我地既心理, 所以就有個SET叫做每樣試晚餐, 就可以咩都試下了日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉厚身既帶子切成兩邊帶子薄片, 再融入日本麵豉汁, 令鮮甜彈牙既帶子沾上左日本麵豉汁, 係食刺身外既另一種體驗, 而且仲有彈牙無比既鮮蝦肉, D個冷盤唔錯松露煮日本年糕我地都鐘意食日本年糕, 但係連埋松露汁真係第一次, 係煙靭既年糕配上好香濃既松露汁, 又香又好口感, 我地鐘意到連汁都飲埋焗連殼食法國田螺因為我懶, 平時食田螺我唔係太鐘意拮田螺出黎, D度好似聽到我既訴求, 整左個連穀食田螺比我地, 埋加埋鋪底既薯蓉一啖放落口, 真係大滿足黑松露蘑菇湯黑松露超級香濃, 再加埋好多切到好細粒既蘑菇, 真材實料既湯真係冇得輸是日餐湯餐湯係魚蓉
日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉
松露煮日本年糕
焗連殼食法國田螺
黑松露蘑菇湯
是日餐湯
餐湯係魚蓉蕃茄濃湯, 係微酸既蕃茄基調下, 加少少酒, D個湯好特別, 我地都好鐘意
鮮鱸魚柳酸甜香草汁
個汁係有D泰國風味, 酸酸甜甜咁, 好開胃, 而且個鱸魚皮偏向有D咬口, 口感幾好, 而魚肉既肉身都幾嫩滑
砵酒燴法國鴨脾
鴨脾肉嫩滑, 砵酒香濃, 叫7成熟都仲幾嫩口。佢地將鴨脾同砵酒煮得恰到好處,令味道更加濃郁。
燒羊鞍
羊鞍肉肥美多汁, 經過炭火燒烤, 表面金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁, 每一口都能品味到濃郁的羊肉香氣, 帶有微微的炭燒風味, 就算叫7成都好嫩。配上醬料, 更能提升口感和風味
Oreo蛋糕
這款蛋糕以著名的Oreo餅乾為主要成分, 結合了濃濃的巧克力和奶油的口感, 係一個完美的句號
總結, 地方靚, 食物唔錯同埋服務都好好, 北京朋友話食得好開心!