Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar

2024-05-19 35 views
平時成日食西日菜或者燒肉,閏蜜話想搵間打卡又新既菜式,我即刻諗起呢間中東菜😎之前同朋友慶生日食過不錯呢~上次食過烤肉拼盤,佢既擺盤都幾印象深刻~今次一於食下其他款式😋 Falafel酥炸菜鷹嘴豆餅配乳酪醬呢個有驚艷到我!外皮係佈滿脆脆芝麻,入面蔬菜滿滿,配以鷹嘴豆泥既融入同埋香料,香口之餘又口感軟綿豐富👍🏻 Baba Ganoush烤茄子蓉、燈籠椒、洋蔥、蒜蓉、橄欖油每枱本身都跟一碟薄餅,配黎一齊食,作為前菜味道幾清新又開胃~ Sambousek Cheese中東芝士饀餅我初時以為係一塊塊,原來係形狀好似餃子咁脹卜卜~芝士味濃郁,酥脆外皮,亦唔會好厚皮,口感軟綿滑溜,好好食! Samake Bil Tahini煎鱈魚柳配芝麻醬鱈魚柳煎煮得香脆嫩滑,醬料滿滿混入了石榴粒同芝麻醬,帶奶香感同甜酸味道,咸香味恰到好處 Tiger Prawns烤虎蝦、沙律、大蒜醬原隻虎蝦烤得色澤相當吸精,多肉彈牙仲帶煙燻味,佈滿醬汁勁惹味! Mocktail分別叫左Yakult Lemonade菠蘿乳酸同Karkade Delight玫瑰石榴汁兩杯都好清新解膩~後者比較特別,係少見既配搭,值得一試!

Falafel酥炸菜鷹嘴豆餅配乳酪醬

Sambousek Cheese中東芝士饀餅
,亦唔會好厚皮,口感軟綿滑溜,好好食!

Samake Bil Tahini煎鱈魚柳配芝麻醬

Tiger Prawns烤虎蝦、沙律、大蒜醬

兩杯都好清新解膩~後者比較特別,係少見既配搭,值得一試!