2014-04-08
呢間餐廳係我另一伴為我生日慶祝所揀既地方, 餐廳既位置比較特別, 係係一座大廈內的6樓, 因為已bk位, 我地唔洗等位就可以入去。但入到去發現全場原來只有我地兩個人, 好似包左場咁, 令人不禁懷疑唔通D野唔係咁好食所以先無人?! 坐低後, 四周既環境都令人感到好舒適, 昏暗的環境配上枱面上既小燭光, 浪漫情調十分夠, 而且餐廳內既待應都好NICE, 服務好周到, 令人感到好舒服, 而且呢間餐廳無個種高級餐廳的壓迫感, 因為本人好怕呢d壓迫感 而食物方面, 當日既Set dinner有三種選擇, 我就揀左一個豚肉配蘋果醬既餐, 而我既另一伴就叫左個唔係Set dinner入面既大蝦配帶子。大約等左10分鐘左右第一樣食物就到啦。因為本人第一次食生蠔, 所以唔識得去評價, 入面有兩種唔同品種既生蠔, 一隻較大一隻較細, 細既海水味比較重, 唔岩我呢d初嘗者食, 但我既另一伴覺得係好食既。食完個生蠔之後呢, 就黎湯啦。呢個係龍蝦濃湯, 入面好足料, 有好多既龍蝦肉, 而且亦唔係我地係出面見開既用隻碟黎扮到食物份量大一大既風格, 入面既湯真係幾多, 龍蝦亦夠彈牙, 非常有誠意。但係個湯飲得耐時
到到最後以為上埋個opera cake同野飲就完, 點知我另一伴有準備佢親手整既蛋糕比我, 待應拎過黎既時候我仲以為opera cake點解會係咁既樣 d待應都有好nice咁同我講生日快樂, 所以佢地既服務態度真係好好, 到到我地走既時候, 佢都有再一次祝我生日快樂, 令人有好warm既感覺, 所以呢一餐真係好滿意