2016-10-18 1618 views
今晚首次來到這家義大利Fusion 菜的地方,環境感覺舒服,可能今晚得我一台的緣故,我覺得音樂🎵比較大聲。在友人的介紹下,點了這道Duck Confit,味道好到不得了,鴨腿的皮有乳豬皮的脆,肉質很香。配菜方面遠遠被主菜拋離。最後配了精美甜品,非常滿足。
Duck  Confit
最後配了精美甜品,非常滿足。

甜品
2016-10-16
Duck  Confit
2016-09-16 1917 views
開業於2013年7月的 太陽宮殿 Sun Palace,裝飾華麗,由四個本來從事不同行業但志同道合的朋友合作開設。店名的「Sun」字,寓意這裏有太陽的溫暖和活力,以豪華皇室氣派作設計主題,主打創新的意法菜。 今次我們一行五人,相約於星期五晚,談心兼品嘗精緻西餐。點菜後,先上個麵包籃,包括有番茄乾粒粒的番茄包、小法包及芝麻脆片,配上三色牛油,有心思但香草牛油味道不太突出。除了套餐外,我們另點了白酒煮馬尼拉蜆,很肥美的蜆肉,白酒汁煮得很香但又不搶味,配上法包片很回味。 套餐的酥炸鮮蝦沙律到,沙律菜當然新鮮爽脆,輕輕加了一丁點醋已很足夠。雖說是酥炸鮮蝦,口感像煎鮮蝦,一點也不油膩,淡淡的黑椒味跟蝦很夾,不錯喔。 馬賽漁夫湯,這道湯原本是地中海漁夫湯,食材來自當天捕獲的鮮魚及帶殼海產,加上配料如番茄、洋蔥、蒜頭、大茴香等熬製而成。一般都會先將魚及其他海鮮放於大碟上,海鮮湯是另上的。在太陽宮殿,馬賽漁夫湯是用多種海鮮食材包括三文魚及龍蝦熬製,另外將煎烤過的鮮蝦、帶子及馬尼拉蜆放在碟中,濃湯在客人面前由透明的茶壺傾倒進湯碟中,樣子很吸引,味道也香濃,做得一絲不苟,果然是signat

白酒煮馬尼拉蜆

酥炸鮮蝦沙律

在太陽宮殿,馬賽漁夫湯是用多種海鮮食材包括三文魚及龍蝦熬製,另外將煎烤過的鮮蝦、帶子及馬尼拉蜆放在碟中,濃湯在客人面前由透明的茶壺傾倒進湯碟中,樣子很吸引,味道也香濃,做得一絲不苟,果然是signature dish。

馬賽漁夫湯
主菜到來,用新鮮波士頓龍蝦炮製的龍蝦意大利麵伴櫻桃番茄汁,份量十足,包括半邊龍蝦及已起殼的龍蝦拑,食得方便,廚師很細心。 慢煮乳豬仔伴炸薯條,皮脆,而皮下脂肪已半溶化,充滿脂香。 而慢煮羊架伴野菌蓉選用紐西蘭羊架,優質細嫩,廚師已烹調至約7成熟,羊架香羶肉嫩。野菌蓉味道突出,我選擇不要薄荷醬或芥辣了。

龍蝦意大利麵伴櫻桃番茄汁
慢煮乳豬仔伴炸薯條
慢煮羊架伴野菌蓉
最後到甜品環節,我們都選了五層朱古力蛋糕,賣相精緻,目測不覺有五層,不過放入口也感受到多種口感,朱古力面、朱古力慕絲、脆粒及餅底,味道香濃。

回望隱隱滲出皇室氣派的華麗裝飾,一盞盞法國水晶燈,很享受在這舒適的環境下度過了一個充滿歡笑聲的晚上。

五層朱古力蛋糕
Other Info. : 注: 鄰近銅鑼灣地鐵站,時代廣場、信和廣場有時租停車場
2016-07-02
$530 (Dinner)
白酒煮馬尼拉蜆
酥炸鮮蝦沙律
龍蝦意大利麵伴櫻桃番茄汁
慢煮乳豬仔伴炸薯條
慢煮羊架伴野菌蓉
2016-08-29 1006 views
已經食過好幾次,每次都滿意,只係餐牌好似冇轉過,食多幾次有點厭!服務亦非常好,環境舒服,仲有個露台方便啲人食煙!推介下呢度嘅美食有,蘑菇湯,乳豬仔配炸薯條,乳豬皮非常香脆,鴨煺都係必食,皮非常香脆!黑豚肉亦非常不錯!值得去食的餐廳!
$480 (Dinner)
  • 烤加拿大豚肉配胡合蘋果醬
  • 馬賽漁夫湯
2016-06-19 2156 views
原來在銅鑼灣要揾間午餐有薯條的餐廳不太容易, 打了好幾個電話才確認這間“Sun Palace” 的午餐有薯條供應。室內似一隻太空船, 而且有頭等廂的氣氛。梳化十分舒服, 又大又舒服。周末的午市不太多客人, 在這裡可以慢慢品嚐, 不用擔心被迫走。餐紙及杯墊都印上太陽及其他恆星的圖案, 但筆者對銀河的認識不多, 興趣也不大。午餐有7款選擇, $108~308 差異大。午餐包括沙律或餐湯、主菜、甜品及餐飲。《大蒜薯仔湯》 稀稠程度剛剛好。薯仔及大蒜味道偏淡,並不明顯。麵包籃有3款不同麵包, 蕃茄包、法包及芝麻脆片。麵包籃是不用錢, 有些餐廳非常大方, 又有些餐廳馬馬虎虎。因此麵包籃的種類、麵包的温度都能反映餐廳的態度。最特別是這個有蕃茄香味又有蕃茄蓉的麵包。公主最喜歡這個表面滿佈黑白芝麻的脆片, 口感似薯片般香脆, 味道有芝麻的香, 難怪小公主把它吃光。《香煎三文魚柳配美國馬尼拉蜆伴粟米併普羅旺斯嫩菜 $148》 這道菜有23個字, 當中包含了3個國家(美國、馬尼拉及法國的普羅旺斯), 認真夠長又巴閉! 食材擺放有心思, 但是粟米餅放在中間, 反而主角三文魚則放在旁邊。粟米餅好像變了配角,
薯仔大蒜淂湯
最特別是這個有蕃茄香味又有蕃茄蓉的麵包。
香煎三文魚柳配美國馬尼拉蜆伴粟米併普羅旺斯嫩菜
食材擺放有心思, 但是粟米餅放在中間, 反而主角三文魚則放在旁邊。粟米餅好像變了配角, 不得不立即試下這個粟米餅。粟米餅是意大利傳統食物, 口感軟腍又黏牙, 雖然有粟米味但不是筆者杯茶。
三文魚的外皮煎至非常脆身, 但是肉質的水份沒有太多的留失, 口感不錯。另外, 調味不重, 正合筆者追求食物真正味道的原則。
蜆只有2只, 屬中size, 肉不是大隻但勝在肉質夠實而且蜆味重又甜。蜆肉沾上雜菜的醬汁, 味道不錯。略嫌份量只有兩只, 有些到喉唔到胃。
《烤安格斯牛肉漢堡包 $108》 近年漢堡包大熱, 漢堡包店越開越多而且越賣越貴。這個 漢堡包午餐有湯、甜品及餐飲都只是一百元左右, 可以叫實惠。
烤安格斯牛肉漢堡包
餐廳真細心, 漢堡包呈上時已經分開一半。(要筆者自己整齊地把漢堡包分開真的不太容易) 漢堡包的材料大路, 有芝士、煙肉、牛肉漢堡扒、蕃茄、生菜。廚師把材料緊緊的壓實, 讓筆者輕易地拿起並放入口中, 材料沒有鬆散的情況。牛肉漢堡扒的肉色沒有呈粉紅色, 似全熟的程度。幸好肉質嫩滑有肉汁, 配上惹味的燒烤汁味道不錯。
小公主的薯條熱烘烘,  薯條比較粉, 不消一會便被吃光。
老公點了凍朱古力作餐飲, 上層的忌廉厚厚, 水吧在上面用朱古力唧了花紋圖案, 賣相相當不俗。飲啖味道實在太甜, 被賣相出賣了。cheese cake 味道不太突出, 沒有大驚喜。
new york cheese cake
筆者的凍奶茶就味道正正常常, 印象中茶味香濃。甜品則揀了芒果奶凍, 芒果香奶凍滑, 味道清香口感細滑。
mango 奶凍
2016-05-22
$140 (Lunch)
2015-09-13 3946 views
朋友介紹,上星期與三個朋友去食晚飯,地方不太大,但有房間適合10零人,枱不會放得密麻麻,好適合我哋四個慢慢飲、慢慢食、慢慢傾,好正!我哋散叫, 沒有叫set( 差不多$470 一set), 熱麵包好食,襯磨菇湯,很回味;白酒煑蜆,柚子沙律配温泉蛋,正常,ok la. 主菜叫左烤加拿大豚肉,烤肉眼扒,兩様都烤得啱啱好,有肉味,好juicy, 值得介紹。甜品叫左心太軟⋯ 好流心,當堂大家好滿足。最後,飲番壼🌹花茶,品味提升⋯⋯⋯😋😋😋

2015-09-02
2015-05-18 5788 views
有朋自遠方來,想搵一間舒服得嚟又有質數的餐廳與好友午聚...見open rice有咁多好評,就即刻訂枱.餐廳位置唔難搵,喺時代廣場後面的一棟新building, 哈哈...部電梯仲好大添 !餐廳裝潢好優雅,坐位舒服,適合我哋4個女人盡訴心中情 我們共點了兩個set lunch +海鮮拼盤 上菜喇...海鮮拼盤好得...有我最愛的生蠔,大SIZE帶子,大大隻蝦,魚生.... Set Lunch一啲都唔馬虎,賣相吸引,個牛扒啱啱好... 朋友們都說我揀對了餐廳,仲約好下星期約再嚟試半自助形式的晚餐添...期待中
見open rice有咁多好評,就即刻訂枱.

!

餐廳裝潢好優雅,坐位舒服,適合我哋4個女人盡訴心中情

我們共點了兩個set lunch +海鮮拼盤

2015-05-09
Type of Meal
Lunch
  • 海鮮拼盤
2015-05-01 5557 views
銅鑼灣食西餐,想搵間坐得舒服啲嘅,見依間環境唔錯,價錢合理,所以試下。因為朋友生日,所以book檯果陣講定到時叫甜品要加埋Happy Birthday。餐廳樓底高,好有空間感,我地五個人有梳化位坐,好舒服。仲有個露台俾人岀去呼吸同飲嘢。Set dinner價錢四百幾蚊起,散叫抵d,人多又可以叫多d,總共叫左兩個湯、一個沙律、一個頭盤、三個主菜同兩個甜品。亮點係個「馬賽漁夫湯」,上年去馬賽果陣睇旅遊書介紹馬賽魚湯,好岀名,好想試,要港幣二百幾蚊起,因為可以做主菜。但最後我喺馬賽只係飲左個普通魚湯,腥腥地,味道麻麻,我仲慶幸自己無試馬賽魚湯。所以果晚朋友話馬賽魚湯好飲,叫左,我有d猶豫。好在,真係好飲!個湯上枱果陣,用透明茶壺裝住,侍應將湯倒落裝住海鮮嘅碟。湯嘅味道似淡版龍蝦湯,我覺得好味過龍蝦湯,無咁濃咁稠。「鮮蝦牛油果沙律」好清新,無乜調味,清清地幾好。蟹餅就濃味左d,食五份一件已經夠,感覺有d膩。主菜份量夠多,最鍾意「蒸智利鱸魚」,好厚身大件,口感似鱈魚,好滑,正!仲有蜆伴碟。牛肝菌意大利飯同紅酒繪羊膝闊條麵都好入味,好香。甜品叫左「綠茶心太軟」同creme brûlée ,最欣賞係

龍蝦湯

「鮮蝦牛油果沙律」好清新,無乜調味,清清地幾好。

蟹餅就濃味左d,食五份一件已經夠,感覺有d膩。

蒸智利鱸魚

牛肝菌意大利飯同紅酒繪羊膝闊條麵都好入味,好香。
牛肝菌意大利飯
紅酒燴羊膝闊條麵

甜品叫左「綠茶心太軟」同creme brûlée ,最欣賞係個vanilla ice cream!好香滑!
綠茶心太軟
Creme brûlée

隔離枱生日嘅原來係餐廳老闆,所以佢請我地食芒果糯米飯同壽飽!哈哈!多謝金牛座朋友!
免費壽包

成餐飯三百蚊位,依個質素算抵,而且服務周到,可以再去。
2015-04-25
$300 (Dinner)
Birthday
蒸智利鱸魚
牛肝菌意大利飯
紅酒燴羊膝闊條麵
綠茶心太軟
免費壽包
餐廳位於 Time Square的後面, 都唔算太過偏僻。這間餐廳裝修高貴別緻, 而且富有浪漫情調, 一踏出升降機, 於玄關位已經放置一棵美輪美奐嘅聖誕樹, 樹上掛了很多得意的毛公仔, 樹旁放了好可愛嘅小鹿及禮物, 玄關位還掛上高貴的水晶吊燈又絢麗璀璨, 又晶瑩剔透, 中午時段不是太多人, 但都坐滿了6-7成客人。餐廳內也掛上高貴的水晶吊燈及絨面沙發型椅子, 背景放著輕鬆法文歌曲, 感覺悠閒寫意及有浪漫情調。而且枱與枱之有一定距離, 十分適合談心/傾計, 而且鄰近聖誕節, 餐廳內也怖置得很有節日氣氛, 也不失高貴的感覺, 餐廳還有一間獨立房, 可供8-10人用餐。Sun Palace總廚來自馬來西亞, 曾經效力許多位拿督及富豪, 提供一系列優質意法特色菜, 及融入星馬特色fusion菜。午市時段有幾款四道菜套餐供應, 價錢十分合理, 店員服務亦周到, 我們各order左set lunch, 有香草番茄包, 餐湯/沙律, main course, 餐飲同甜品, 簡直超值!! 香草番茄包-好鬆軟, 而且好暖笠笠, 有淡淡的番茄及香草味, 好食令人很開胃蘑菇餐湯-蘑菇味道濃得黎又唔會太鹹,
而且枱與枱之有一定距離, 十分適合談心/傾計
香草番茄包
蘑菇餐湯-蘑菇味道濃得黎又唔會太鹹, 而且好滑好CREAMY, 唔會有膩的感覺, 好耐無飲過咁好味的蘑菇湯啦, 好可惜唔記得影相

紅燒羊膝肉扁意粉配櫻桃蕃茄及巴馬臣芝士 ($138), 賣相不俗, 而且傳黎淡淡鮮甜嘅蕃茄香味, 估唔到羊膝肉已經拆肉起絲, 比較方便客人進食, 羊膝肉已經煮得很”諗”, 扁意粉每條都十分均勻地鋪滿蕃茄蓉醬, 味道帶有酸酸甜甜, 十分醒胃, 雖然巴馬臣芝士味道比較淡, 但3 種味道於每啖扁意粉都散發着各自的味道, 唔會被其他味道掩蓋, 就算進食至微暖, 味道也不會變而且扁意粉依然爽口彈牙
紅燒羊膝肉扁意粉配櫻桃蕃茄及巴馬臣芝士
大蝦意大利飯配蕃茄及蘆筍 ($148), 賣相好吸引, 而且傳黎淡淡鮮甜嘅香草, 蕃茄及芝士香味, 這個蕃茄醬汁比起扁意粉的再淡多D, 令到大蝦的鮮味更出, 大蝦肉質十分彈牙, 一點也不似雪藏蝦, 意大利飯也煮得軟堅適中, 十分煙煙靱靱, 很有0趙頭,這個菜色份量比較多一點, 但由於廚師是用蕃茄醬汁, 就算女士們食多了一點都不會有飽飽滯滯的感覺
蘆筍的份量真的比較少了一點, 否則意大利飯會更煙靱爽脆
大蝦意大利飯配蕃茄及蘆筍
是日餐後甜品係朱古力布朗尼蛋糕, 朱古力味道十分香濃, 而且做得非常細滑, 只可一小啖一小啖慢慢品嚐, 已經令到整個口中也充滿香濃朱古力味道, 伴碟的是開心果碎, 切一小啖朱古力布朗尼蛋糕, 再加上開心果碎進食也可以令到漏的感覺減少, 當然配上熱咖啡/茶也是比較適合的配搭
朱古力布朗尼蛋糕
熱即磨咖啡香氣濃厚,味道不偏酸偏苦, 店方把奶油另上,雖然小妹還是認為用熱奶的話感覺較有誠意,但無可否認奶油的香醇能令優質咖啡得更香滑,為整頓午餐畫上完美句號。
熱即磨咖啡
侍應招呼很週到, 一定會再黎會一會它的晚餐~
2014-12-03
$160 (Lunch)
香草番茄包
紅燒羊膝肉扁意粉配櫻桃蕃茄及巴馬臣芝士
大蝦意大利飯配蕃茄及蘆筍
朱古力布朗尼蛋糕
2015-02-20 5255 views
是日收早,想和朋友團年,我們這些喜歡即興沒計劃的人臨急臨忙想book intercon個buffet冇位,steak house亦無位,早上open rice search了一下銅鑼灣的餐廳,發現這間評分很高,相又吸引,打去試下book,book左後十分鐘都冇餐廳又打來confirm booking,心想你們很怕miss了walk in客嗎?Sun Palace地點在耀華街,即聰嫂果條,其實就唔需要提,因為本小姐強烈不推介你去試環境是可以的,我們六點去到是第一枱客,食到七點也只有五成入座率,餐廳比我感覺好像去了高級少少既紅茶館 Bread Basket這是本人用餐歷史以來最ODD的一個麵包籃!!!一個大麵包籃入面裝住兩個''餐包''仔,一個芝麻一個提子,味道只能說可以接受,想說的是竟然是熱得拿不上手! Pouched egg with mushroomSet dinner 的頭盤賣相很普通,味道方面,呃,我只吃了一口就沒吃了,味道完全不夾 加$60要了龍蝦湯全晚最美味的一道菜,很濃郁的龍蝦味而不至於苦,creamy而且龍蝦粒爽口彈牙,好喝  蜆肉扁意粉普普通通,很基本的基本,但在

Bread Basket
Pouched egg with mushroom

Set dinner 的頭盤

加$60要了龍蝦湯

蜆肉扁意粉

普普通通,很基本的基本,但在這家餐廳已算是水準ok的了

鴨胸

喜歡吃鴨胸,基本上如果餐廳有是必點的,無奈這道真的是below average
鴨肉質地可以,但和那汁完全不配!九唔搭八!完全浪費了鴨胸本身
伴菜那些南瓜蓉和紫薯片更是低質素,茶餐廳的感覺
很懷疑廚師是不是煮開西餐的?Fusion food ? Mix但完全唔match呀

這道菜我們實在吃不下

Brownie

Sorry吃到甜品我們已諗定之後去第度食第二餐

Oreo Cookie Milkshake
這算是有點安慰吧

我們要了一個set dinner加一個鴨胸main course加一杯飲品,埋單過千,水準我覺得比到盡值$500
2015-02-17
Chinese New Year
2015-02-18 3962 views
年廿九既關係,周圍都book唔到枱食飯,朋友唔知係邊度揾到呢間餐廳,即刻上openeice search下啦,見係意大利菜,食評同相片又ok,而且價錢都唔貴,就試下啦~一入到去,環境都可以~order了一個dinner set($4xx),另外再加一個龍蝦湯同鴨胸,個dinner set appetizer揀左沙律,仲有野菌湯,main course係蜆肉pasta,仲附送甜品同餐茶添,好似好抵食甘,但食完你會發現完全物非所值.....Appetizer:沙律成晚最ok就係呢個湯~蜆肉pasta另一main course:鴨胸,個汁好奇怪,有點九唔搭八....呢個甜品直頭衰過一間普通既平民西餐廳,無論食物質素同環境,都唔係$200-$400既水準囉,可以話係冇下次!!! Ps.真係唔明點解佢係openrice既評價會甘高....不過以上純粹個人意見,明白個個人口味都唔同,所以都係俾大家多個參考者

一入到去,環境都可以~

Appetizer:沙律

成晚最ok就係呢個湯~

蜆肉pasta

2015-02-17
Chinese New Year
2015-02-06 3804 views
連續幾日作戰,每餐飯都好趕急無享受過。終於到星期五,搵一間靚餐廳鼓勵下自己,不算過份吧。餐廳環境走grand & cozy路線,有我最喜愛的水晶吊燈及絨面沙發型椅子,背景放著輕鬆法文歌曲,感覺悠閒寫意。我要了南瓜忌廉湯、煙肉豬柳卷配法式薯丸,意大利煙肉及巴馬臣芝士。南瓜忌廉湯質地幼滑充滿忌廉香,帶淡淡南瓜味道,伴隨的餐包熱燙,外面充滿芝麻鹹香,咬落濕潤實在有彈性,非常有驚喜。主菜的煙肉豬柳肥厚約有吋半,粉嫩色,質地不嚡口,纖維細密,實淨易咬開,且有濃厚的香豬肉味。法式薯丸咬落非常煙韌帶微鹹。碟底的薯蓉充滿濃濃的芝士及忌廉味,不用咀嚼已我吞下肚。一碟主菜3種口感全是我的最愛。甜品要了朱古力慕絲蛋糕,朱古力濃郁,惟餅底的米通變腍了未有crunchy口感。餐飲的即磨咖啡屬dark roasted,下了牛奶已非常濃香不澀,伴以濃濃朱古力,即時變得更滑溜。餐廳侍應服務細心有禮,上菜速度剛好。終於可暫停一刻緊張,放鬆心情。

餐廳侍應服務細心有禮,上菜速度剛好。

終於可暫停一刻緊張,放鬆心情。
2015-02-06
$185 (Lunch)
  • 南瓜忌廉湯
  • 煙肉豬柳卷配法式薯丸
2014-12-08 4577 views
星期三晚上九點,Jamie's Italian 仍然要等一個鐘才有位,決定放棄。走到隔一條街 Big Foot Centre 6樓 Sun Palace.五道菜晚餐套餐由三百多元到五百多元不等。頭盤烚蛋伴雜菜雜菇,蛋黃做得比較生,可與蛋黃沙律醬混和一起伴雜菜,增加味道複雜性。套餐可加$50轉龍蝦湯,質素絕不欺場,湯底夠濃稠,蝦粒份量也足夠。10安士肉眼作主菜,質素可以,生熟程度控制得好但略嫌肉味不夠。通常甜品於我是可有可無,這件opera朱古力香濃,甜道適中,我整件幹掉!最後薄荷茶消滯。

五道菜晚餐套餐由三百多元到五百多元不等。
最後薄荷茶消滯。

• 龍蝦湯
  • Opera
2014-11-21 4481 views
一個月一次既朋友聚會我地簡左去cwb sun palace食飯~Order左個幾樣野食 一齊share~烤原隻波士頓龍蝦朋友話 秋冬岩食龍蝦~但 我又唔想食生野 所以就簡左個烤波士頓龍蝦食~唔知大家見唔見到 龍蝦入面好多膏!!!!!!!我地一影完相就即刻食~ 熱辣辣既龍蝦加埋d膏 真係唔知點形容~我地無用檸檬汁食 已經覺得個味好鮮!啖啖肉加埋d膏 正!!之後食左油封鴨伴法式芝士焗薯我都係第一次食油封鴨聽個名 以為會好油膩~點知食落去 一d都唔油啖啖都有好重ga鴨香味 好juicy~同埋佢個汁同隻鴨好match 唔會蓋左個鴨香.3個人一齊share唔係好夠好想再叫~~~我自己仲飲左個松露野菌湯個湯 真係要讚!一上台 仲係好熱~d味已經擁晒上黎~飲落口 好cream 好滑~ 每啖都飲到d野菌~ 好滿足!!!最後再食埋個甜品- 藍莓白朱古力tart一上到台已經覺得 好靚. 好有酒店水準~我以為白朱力會好甜 不過因為d藍莓食落去 甜甜酸酸好有層次又中和到個甜味~3個人 食到好飽就走lu~正
一個月一次既朋友聚會
我地簡左去cwb sun palace食飯~
Order左個幾樣野食 一齊share~

烤原隻波士頓龍蝦
朋友話 秋冬岩食龍蝦~
但 我又唔想食生野 所以就簡左個烤波士頓龍蝦食~
唔知大家見唔見到 龍蝦入面好多膏!!!!!!!

我地無用檸檬汁食 已經覺得個味好鮮!
啖啖肉加埋d膏 正!!
之後食左油封鴨伴法式芝士焗薯
我都係第一次食油封鴨
聽個名 以為會好油膩~點知食落去 一d都唔油
啖啖都有好重ga鴨香味 好juicy~
同埋佢個汁同隻鴨好match 唔會蓋左個鴨香.
3個人一齊share唔係好夠
好想再叫~~~
我自己仲飲左個松露野菌湯
個湯 真係要讚!
一上台 仲係好熱~d味已經擁晒上黎~
最後再食埋個甜品- 藍莓白朱古力tart
一上到台已經覺得 好靚. 好有酒店水準~
我以為白朱力會好甜 不過因為d藍莓食落去 甜甜酸酸
好有層次又中和到個甜味~
3個人 食到好飽就走lu~正
2014-11-11 3722 views
難得早左放工。但,屋企人同朋友都唔得閒,唯有食自己。自己一個落左銅鑼灣行街食飯。禁岩之前睇雜誌,見到SUN PALACE既介紹。入到去,就見到d裝修好靚,好華麗好快有人帶我入去坐,靜靜地睇下個MENU,嗌左個signature soup & salad。第一個係Sun Palace龍蝦濃湯。湯如其名,真係好濃郁既龍蝦味~好香!唔怪之得係鎮店之寶NICE。除左香之外入口仲好creamy,中間粒龍蝦 一d都唔馬虎, 好爽口, 好似食緊成隻龍蝦禁~係我最近飲過,最好味既龍蝦湯之後,仲食左個雞肉沙律。個salad 有番茄 雞蛋 栗米 blue cheese~雖然有禁多野,但雞肉份量一d都唔小,非常足料!同埋,雞肉肉質好滑,一人份量岩岩好!
難得早左放工。但,屋企人同朋友都唔得閒,唯有食自己。
第一個係Sun Palace龍蝦濃湯。
龍蝦濃湯
之後,仲食左個雞肉沙律。
雞肉沙律
龍蝦濃湯
Found this at openrice page, liked the decoration. Let's try a medium price range French food for Sunday lunch.Special reserved a window-side table. When arrived at Sunday noon, felt strange that there aren't too many customers. Only 3 tables are seated.Starter - parma ham water melon salad - never seen such big plate of parma ham , the water melon is so sweet, very fresh taste as a starter to awake your tongueMain course - I order - 香煎鱈魚跟忌廉菠菜汁, my friend ordered steakFish is quite good, but the

Fish is quite good, but the steak has a bit tendon , but the best point is , they have 3 types of mustard to choose for the steak. French fries are freshly fried and good taste too.

Dessert - 藍莓 mose 配香朱古力撻跟草莓雪芭 - very good blueberry taste. Blueberries are fresh, not too sweet, The chocolate tart base makes you feel the chef sincerly made it, must use few cooking process to finish this dessert.

Recommend to go again
parma ham water melon salad
藍莓 mose 配香朱古力撻跟草莓雪芭
home made bread
2014-09-14
$300 (Lunch)
Birthday
parma ham water melon salad