2015-05-25
2:30 lunch-tea time,專登拜訪 Fairy Tale,試試個綠茶心太軟。好好彩唔洗等就有枱,店內座位數目唔多所以有位感覺好好彩。天氣有啲熱,點咗沙律,沙冰,凍咖啡,沙冰。店員都好生手計錯咗幾次數,建議大家都係要對清楚埋單價錢。先上 waldort salad 同凍咖啡,沙律菜算係新鮮,主要有walnut,青蘋果同提子乾。對個沙律唯一影像係好酸,得醋酸味,太重手。$45+$29-$10雜莓沙冰感覺好健康,應該係杯低糖飲品。重點嘅 "翠" (自家製抹茶雪糕心太軟),一切開中心軟滑嘅抹茶岩流。碟上細緻地抹上抹茶粉,整體視覺欣賞價值高。好有層次甜度適中,抹茶味洽到好處,唔會太搶個味蕾,而抹茶雪糕好滑,配有少許嘅vanilla sauce 效果很好。走嘅時候岀邊已有人等位。值得欣賞嘅係無店員催你走,唔會刻意收碟清枱。整體係好悠閒舒服嘅。回頭率:6/10 ( 回來只為"翠")
好好彩唔洗等就有枱,店內座位數目唔多所以有位感覺好好彩。
雜莓沙冰感覺好健康,應該係杯低糖飲品。
走嘅時候岀邊已有人等位。
回頭率:6/10 ( 回來只為"翠")