2024-12-09
IFC 翡翠江南星期日晏晝去咗中環中心翡翠江南食飯,到達時候都已經係兩點半,所以唔使等位就可以入座。餐牌大部分菜式都幾適合老人家口味,而且又係大閘蟹季節,所以叫咗個以蟹會秋兩人套餐,份量足夠吃飽我哋三個人。首先上枱係碟烤麩,微帶甜酸,冬菇木耳花生都夠腍,可惜竹筍有渣,而且竹筍份量太少,只得三小片點夠食,好彩烤麩就算食到尾段時凍咗都好食。蟹粉豆腐煲上枱時渣渣聲熱辣辣,味微辣略帶蟹粉鮮味,蟹粉配上嫩滑豆腐簡直絕配,啱晒啲老人家食唔使𡁻。蟹粉蝦仁鴛鴦毛細麵外邊食肆好少提供,蟹粉味濃郁,撈幼麵口感飽滿,蝦仁有蝦鮮味,用嘅應該係河蝦,所以比較腍身一啲。將兩款蟹粉豆腐同蝦仁毛細麵撈埋一齊食,口感更加豐富,一路食一路飲碗麵湯,河蝦河蟹豆腐撈麵天下無敵。而碗麵湯都係好嘢嚟,用料應該係金華火腿瘦肉雞煲嘅上湯,可惜少少偏鹹。燒雞賣完,所以轉為石鍋油淋子雞,雞肉軟腍唔嚡身,鋪咗啲薑片蒜頭喺個鍋底,所以雞肉略帶薑蒜香味,連蒜頭薑片一齊食好惹味,汁料顏色雖深但味道適中。蟹粉小籠包嘅皮底好厚,蟹粉及湯汁味道偏淡,算係還可以啦!唔夠鼎泰豐好食。雷沙湯丸即叫即做,熱辣辣好食,略帶芝麻香味,湯丸皮可能用咗生水嚟開粉,所
雷沙湯丸即叫即做,熱辣辣好食,略帶芝麻香味,湯丸皮可能用咗生水嚟開粉,所以帶咗少少生水味道,如果用番凍滾水,咁就Perfect喇!
檸檬薏米水有淡淡檸檬及薏米清香味,甜甜酸酸幾好飲,薑茶認真夠薑又偏甜,食完蟹粉攞嚟驅寒一流。
食店裝修佈置優雅,樓面空間及座位寬敞舒適,清潔乾淨,可惜所用餐具杯筷較為粗厚一般,未能配合上食物質素。店員服務態度殷勤有禮貌,更換餐碟略為緩慢有待改善,食物質素優良價錢公道。