2017-08-23 1777 views
呢度地方寬闊,比對以往我所認識嘅翡翠拉麵小籠包,枱凳密質質和通道狹窄完全唔同,呢度嘅裝修亦比較潮,冷氣又涼,今日咁熱,係呢度坐低食野特別享受。試過食物後,覺得係中上水平,小籠包一定唔算招牌,反為夫妻肺片和回鍋肉較出色,個別菜式較油膩,或者這是上海菜嘅特色。夫妻肺片麻辣度足夠,牛肚牛𦟌夠入味,醬料仲加入花生碎,真係連汁都食埋,正啊!回鍋肉 (薄餅) 醬汁濃,相當夠熱,回鍋肉唔算太肥,加上豆腐乾,椰菜,紅椒青椒,夾住薄餅食,好味又有特色,不過食完後發覺碟裡面剩低好多油,呢味菜頗油膩。上海炒年糕年糕煙韌,唔會太咸,不過醬汁太稀,唔能夠掛喺年糕同埋椰菜面頭,反而沉晒落底,所以我覺得呢味食品水準普通。小籠包小籠包外皮比較厚,缺乏彈性,好彩裡面嘅湯汁同埋肉都夠鮮味。蘿蔔絲酥餅熱辣辣 外皮鬆化,可惜賣相醜陋,以味道而論,都係好食嘅,不過希望個樣整得好睇啲。酒釀小丸子桂花味濃,丸子煙韌,中上之作。

夫妻肺片

回鍋肉 (薄餅)

上海炒年糕

小籠包
小籠包外皮比較厚,缺乏彈性,好彩裡面嘅湯汁同埋肉都夠鮮味。

蘿蔔絲酥餅

酒釀小丸子
桂花味濃,丸子煙韌,中上之作。
2017-08-20
$100 (Dinner)
Dining Offer
Coupon