2024-07-05 787 views
食潮州菜就一定要食生醃,係香港要食生醃真係唔多選擇!朋友喺鰂魚涌做嘢,發現陳儀興尚潮樓有多款生醃,一知道就立即去試試啦!坐底後,店員龍即奉上潮州工夫茶,以示歡迎!潮州菜必點滷水菜式,我哋就揀左 #鵝三寶,分別有鵝肉、鵝腸、鵝肝,呢三款都係我哋最喜歡的!鵝肝粉嫩,入口順滑唔腥;鵝腸爽口,鵝肉肥瘦適中,滷得都好入味!🌟 生醃螄蚶生醃螄蚶係香港都好少地方有得食,估唔到呢度有,而且非常乾淨,又夠鮮味!🌟 生醃瀨尿蝦生醃瀨尿蝦已經剪好哂,全部都有膏,鮮味十分,肉質滑溜,喜歡生醃就會明有幾好食!🌟 椒鹽九肚魚即點即炸,熱辣辣上枱,新鮮又夠脆口,咬落脆卜卜,魚肉嫩滑,連啲骨都可以食埋落肚!🌟 胡椒咸菜豬肚湯好香嘅胡椒味,豬肚乾淨又爽口,加埋咸菜,可以用嚟撈飯,又夠暖胃!

坐底後,店員龍即奉上潮州工夫茶,以示歡迎!

🌟 生醃螄蚶

🌟 生醃瀨尿蝦