2023-05-17
今日同媽媽去尖沙咀睇醫生,原本睇完醫生後帶她食日本菜,但事與願違,輾轉要去佐敦,所以要用較長時間先睇完。已經下晝1點幾,旁邊又有金鳳大餐廳,媽媽亦想試下喎,於是就去試🫡 lunch break, 餐廳差唔多滿座,慶幸地安排到卡位給我們😇😇午市扒餐有88折😆, 於是分別點了西冷餐(扒餐)和午餐B洋蔥豬扒。兩個餐都有跟湯和餐包,點了羅宋湯和忌廉粟米湯。湯好夠熱,甜餐包亦都熱熱地,加上牛油後幾唔錯。忌廉粟米湯,並不是水,有調過味,在沒有期望下覺得味道還不錯。至於媽媽揀既羅宋湯,有好多蔬菜,好夠熱而且亦調過味,我覺得中上,3.5 out of 5。😇主角西冷牛扒上場 - 我揀5成熟,都幾大塊,盛起後突顯塊鐵板好似唔夠大😆😆😅 我揀左黑椒汁,服務員倒在西冷鐵板上,d煙就四散,要用大tissue 擋住😆😆 呢啲就係細個既時候据扒既指定動作😇西冷既肉夠腍,呢塊完全冇筋需然唔係靚牛,但佢有牛味,幾唔錯;5成熟,都會見到肉既中間都係紅,但不是有血水果隻⋯西冷扒係鋪在薯條和翠肉瓜上,可以擋下鐵板熱力而唔會過份地熟,翠肉瓜我幾like 😁 媽媽亦食得好津津有味☺️而午餐既洋蔥豬扒飯 - 賣相唔錯而且好大碟,塊
而午餐既洋蔥豬扒飯 - 賣相唔錯而且好大碟,塊豬扒亦好大塊,算厚亦有調味,好似食到少少美極醬油既味😅😆,味道都可以呀。
最後餐茶,都係熱奶茶和熱檸茶。兩款茶既茶底唔錯,由其奶茶,幾滑口同埋飲到茶味,媽媽都幾鍾意😊
由於午市扒餐有88折,所以呢餐共用左$186。舊式扒房,食懷舊扒餐,我覺得質素絕對對得住個價錢呀,而且服務員啲姐姐都有禮貌呀,難怪keep 住有人入黎食野,唔錯、唔錯