2014-06-27 5863 views
呢晚我地630收工,慢慢行到過去都只係幾分鐘路程,記得呢間開鋪時,佢地果D咭片、邀請咭都係我地印嘅,但都係第一次入去,原來都幾大,行到最入,原來有房喎,初時我還怕會好嘈添,好彩有房,裡面剛好可放2圍,可惜嘅係一方係大圓枱,另一邊係長枱囉,我當然揀大圓枱啦,食野夾餸傾偈都方便D嘛。有高層同老闆打招呼兼招呼我地喎,好似好熟咁,各職員都好有禮,地方清潔都很唔錯,坐得好舒服。等下等下,於 1855 餸菜開始陸續上枱,今餐菜單如下:① 例湯:木瓜唐排② 六小碟﹣鹵水鵝腎 ($58)、鹵水豬頸肉 ($68)、素鵝 ($58)、鹵水墨魚 ($58)、芥末雞腳筋 ($68)、涼伴爽耳絲 ($68)③ 鹵水雙拼 ($158)④ 炸紫菜墨魚卷⑤ 西芹茶樹菇炒帶子⑥ 鹵水豆腐 ($35)⑦ 南乳炆齋 ($55)⑧ 蒸魚⑨ 阿鴻招牌撈麵 ($60)⑩ 鮑片炆鵝掌⑪ 阿鴻炒飯 ($68)⑫ 甜品2款:芋泥酥、煎堆慢慢食又慢慢飲,食下傾下都搞到9點,雖則我對鹵水、中菜麻麻,不過呢餐都唔錯,雖然各碟份量唔大,又知道價錢都頗貴,但是環境及服務都幾好,味道唔錯之餘,始終食唔舒服都很重要的嘛,呢晚都過得幾開心吖,若然坐係
等下等下,於 1855 餸菜開始陸續上枱,今餐菜單如下:
① 例湯:木瓜唐排
④ 炸紫菜墨魚卷
⑤ 西芹茶樹菇炒帶子
⑧ 蒸魚
⑨ 阿鴻招牌撈麵 ($60)
⑩ 鮑片炆鵝掌
甜品2款:芋泥酥、煎堆
慢慢食又慢慢飲,食下傾下都搞到9點,雖則我對鹵水、中菜麻麻,不過呢餐都唔錯,雖然各碟份量唔大,又知道價錢都頗貴,但是環境及服務都幾好,味道唔錯之餘,始終食唔舒服都很重要的嘛,呢晚都過得幾開心吖,若然坐係隔離果圍可以近D同樣係圓枱就更好lu..!!

六小碟:
鹵水鵝腎﹣厚度適中,好入味又唔韌唔膩,正!
鹵水豬頸肉﹣同其他產品一樣好入味,也唔會太肥。
素鵝﹣有好很多層,豆皮吸飽了滷水汁,其實真係好彩滷水汁好味,但是太吸汁了,有D膩。
鹵水墨魚﹣唔韌彈牙,但唔入味,一般。
芥末雞腳筋﹣好少食到雞腳筋,呢個係雞腳的後蹄部份,沒有骨頭,一口一啖,好爽口,口感幾好,又不會過辣,食完想再食,正!
涼伴爽耳絲﹣即係豬耳,口感幾好,有麻油香,OK啦。
六小碟
木瓜唐排例湯﹣有一大窩,足夠兩圍分享有餘,本身我唔愛湯水,但都飲左一大碗,湯料豐富,有木瓜、淡菜、排骨等等,火候十足味道濃郁,有屋企煲嘅味道喎。
木瓜唐排例湯
炸紫菜墨魚卷﹣炸得幾靚仔,唔油膩,墨魚尚彈牙,裡面夾住蛋、惹及紅蘿蔔,幾好食。
炸紫菜墨魚卷
鹵水雙拼:鹵水鵝片(起片)鹵水鵝(斬件有骨)﹣鵝肉爽口彈牙又嫩滑,睇落好肥,食落剛好不肥不乾,脂肪比例OK,鵝皮甘香豐腴,配合味濃的鹵水食,幾好!
③ 鹵水雙拼 ($158)
西芹茶樹菇炒帶子﹣唔知係咪老闆叫先有呢款產品出現,因為感到同呢間野好唔拉間咁!?
顧名思義材料有西芹、茶樹菇、心型紅蘿蔔及帶子,西芹爽口,茶樹菇有咬口、紅蘿蔔都係咁啦,帶子細粒厚身,冇乜味,可能玻璃汁杰了點,感覺油油地。
西芹茶樹菇炒帶子
鹵水豆腐﹣豆腐個樣都幾靚仔幾厚,都幾嫩滑,各同事都一致讚好。
⑥ 鹵水豆腐 ($35)
南乳炆齋﹣呢個家常菜係呢到幾都出名,好似個個食客都要點咁,材料有冬菇、津白、雲耳、粉絲、雪耳、支竹、豆卜、白果等等,南乳好惹味又唔會過咸,睇落好普通嘅一碟齋,但又真係幾好食。
⑦ 南乳炆齋 ($55)
蒸魚﹣仲唔係因為我地做團年飯先出現嘅??雖然我食完都唔知係乜野魚,不過魚肉好嫩滑,汁都調得好味,估佢唔到喎。
⑧ 蒸魚
阿鴻招牌撈麵﹣份量細碟且好貴的撈麵,材料有幼麵、銀芽、蝦米、蔥、芝麻,用XO醬炒,炒麵炒得乾身香口,有鑊氣嘅,都唔會得個辣字,不過唔明點解叫"招牌"?OK啦。
⑨ 阿鴻招牌撈麵 ($60)

鮑片炆鵝掌﹣鵝掌滷到骨肉分離,有入口即化的口感,也唔會死咸,唔錯;薄薄的鮑片唔韌都係咁喇。
⑩ 鮑片炆鵝掌
阿鴻炒飯﹣同炒麵一樣用招牌XO醬炒,材料有鵝肉粒、唐芹粒、菜粒、櫻花蝦和蛋,飯炒得很乾身唔油膩,鵝肉粒都幾豐富,加埋菜粒增爽口口感,幾好食吖!
⑪ 阿鴻炒飯 ($68)
甜品1﹣一個個佈滿芝麻的煎堆,一個個上碟都仲熱熱的,裡面係紅豆茸,不過都幾甜。
甜品2﹣呢個炸芋泥香脆唔油唔甜比較受歡迎喎,都算係一致讚好喇。
⑫ 甜品2款:芋泥酥
⑫ 甜品2款:煎堆