2015-10-12
每天都有食肆開業、結業,你敢賣就有人買,話說有一段時期在灣仔附近上班,所以經常到蘭杜街之焱川食好好食嘅鰻魚飯,有時都會去對面榮式燒雞扒,咁今晩下雨天經過灣仔諗住再去焱川懷緬下個鰻魚飯,點之..............嚇到我幾驚青,最後原來只係搬咗去春園街,咁諗住行過去,點之行到浦和樓下,突然好大雨,但係點解浦和咁光猛?原來.......已結業,而家叫老爺點心,剛試業中,既然咁大雨,咁上去試下啦,可能係老天爺意旨呢?可能係試業關係,除我哋外,只有另一枱客,環境感覺舒適的,枱與枱之間不會太窄、又有單丁高枱位、又有梳化位等,相信老闆都幾鍾意玩魚蝦蟹,眼見茶壼餐具除筷子外,連窗口玻璃全部都有印住「老爺」字樣,甚至碟嘅設計係由魚、雞、蝦、蟹圖樣圍住中間有「老爺」嘅字樣,而字樣外係用一個類似兩個金錢疊住,而看似一個葫蘆,咁就成副魚蝦蟹了,不過只係我推測,亦無問店員屬實與否,但是所有都見到花心思的。原來除了點心外,還有一些特色小菜,但價錢也不便宜,如果一班人來會比較化算,今晚只有2人,只好食點心,經理介紹了幾款點心,而我哋又點了幾款再加一盅炖湯。石斛螺頭炖烏雞($98),説真的,如果賣$58還可接受
薑汁撞奶凍,雖然好細杯,但堅係成杯仔都食到薑汁味,上面之碎啫喱已經食唔到乜味,唔係求其整的,奶凍夠凍又算夠滑,好食;楊貴妃甘露,夠凍,食到係新鮮芒果、柚子,西米無黐埋一齊,椰奶及芒果汁份量做得不錯。
老爺點心地址 : 灣仔蘭杜街4號電話 : 2328 8938