2018-02-24
老闆請食飯,要超近公司,又要食好啲嘅,我安排咗龍璽。VIP房除咗有張可坐十幾人的大枱,仲有梳化。兩面落地大玻璃,氣派十足。中式酒樓嘅餸菜有時的確令人摸不著頭腦。我的至愛: 水晶玫瑰,當然並唔係水晶,亦同玫瑰冇關。佢係小海母。外國的朋友見到佢,通常都俾呢個樣我睇,然後有禮貌咁淺嘗(但睇上去似食怪獸)。其實佢好爽好滑,又含碘同蛋白質,從中醫角度又可以化痰潤腸。黑松露蜜豆炒蝦。呢碟一般啦,冇咩驚喜。知唔知呢碟係咩?居然全場大受歡迎的魚湯浸羽衣甘藍。望落好似好老 冇咩睇頭; 食落呢~軟軟的,湯又入味。係當日所點三碟菜之中最受歡迎的(瞬間食畢)。加上又有抗氧化營養素,維他命A、C、鈣質等。(自己試吓咁煮先!)龍曆新年少不得意頭嘢,呢碟~煎金蠔,有好市的寓意。(居然有本地人唔知~) 半乾的蠔味當然濃郁,外面脆脆哋,沾上甜甜嘅醬汁,好味! 以養顏的蛋白杏仁茶作結,味道雖無驚喜,但亦可算是為整餐飯劃上美麗嘅句號。老闆請食飯㖿,豈能隨便坐,隨便影。所以相片只得呢5張
黑松露蜜豆炒蝦。呢碟一般啦,冇咩驚喜。
老闆請食飯㖿,豈能隨便坐,隨便影。所以相片只得呢5張