2021-12-25 1216 views
平安夜想食聖誕大餐,見到呢個價錢都好合理。於是毫不猶豫都book咗黎間西班牙餐廳。餐廳聖誕節做緊聖誕Menu,價錢有分三款,由680到1200蚊不等。首先就嚟咗一個凍肉拼盤,入面有羊奶芝士,西班牙火腿,開心果凍肉腸,莎樂美腸,仲有麵包同甜合桃添。凍肉味道不過不失,火腿油分唔多。另外每一檯都有welcome drink。由於上菜速度時快時慢,所以佢冇按順序上餐。cold cut之後係西班牙海鮮濃湯。事實上就係龍蝦湯底加cream,海鮮都有蜆同蝦。味道略嫌普通,罐頭龍蝦湯嘅味道。飲完湯之後嚟咗tapas,係一個蒜片蝦伴意大利蕃茄麵包。味道不錯,但頗油,所以唔好點咁多汁配個麵包。第一啖還好,但係食多幾啖會好油膩,另外麵包就唔係好食到有蕃茄香。食完之後等咗一段時間就上咗主菜,我哋今次揀嘅主菜係慢煮牛柳配菠菜芝士餡餅。你都可以揀燒春雞。牛肉略嫌有啲老,但個人比較喜歡餡餅,入邊有好多菇,都幾特別。想完主菜好快就嚟西班牙海鮮飯。海鮮飯有兩隻帆立貝同一隻虎蝦。不過佢嘅西班牙海鮮飯就唔似西班牙海鮮飯。因為佢比較濕,並非粒粒分明,我會話似蕃茄意大利飯。但其實佢嘅味都唔差。因為西班牙菜就諗起Sangria,

因為西班牙菜就諗起Sangria,於是我哋就問吓有冇得額外叫。最後我哋揀咗$58一杯第二杯半價。其實我哋嘅套餐係包一張即影即有同小禮物,但係我觀察左全程都冇人影即影即有喎,於是我忍唔住做第一位佢問佢係咪有得影。當然啦成為第一個厚面皮嘅客人,自自然然有第二第三檯跟機。侍應都好好,最後係一人一張添。

去到甜品就係聖誕樹頭蛋糕。佢有一啲藍莓,士多啤梨,兩個馬卡龍。值得一讚嘅係馬卡龍一啲都唔甜,聖誕樹頭蛋糕亦都好切合氣氛。其實餐牌上有寫有聖誕甜品,我見上一時段嘅客人好似有,但係去到我嘅時候可能就冇晒啦。

整體來講其實服務唔差,不過我覺得既然餐牌寫明會包影相同小禮物,應該主動啲去幫客人影相而唔係客人提出先影。因為我哋見到上一時段嘅客人因為冇主動提出最後連相都冇。覺得呢一方面可以改善少少。最後佢嘅小禮物都幾有心思。