2023-12-24
友人生日又適逢聖誕前夕,就嚟一次高級下午茶體驗當做慶祝。大約兩個星期前網上訂位,估唔到都book到。Grand Hyatt嘅聖誕氣氛永遠都唔會令人失望,大堂嘅三層高聖誕樹,加live鋼琴、小提琴演奏,就係咁先係聖誕嘅節奏。坐低只需要揀茶,服務員就會送上鵝肝同呑拿魚撻,之後仲會介紹佢哋嘅自助甜品吧。可以拎到新鮮waffle或crepes,自己加醬或生果,但係重點係雪糕bar! 有成十幾種口味,仲要係每款都好特別,唔係常見果啲或大牌子製作嘅口味。先試咗榛子,唔係金莎果種咁濃味👍橙酒雪葩食到少許橙肉,唔會有強烈酒味。椰子菠蘿口味,無食到椰絲,但係認真會有椰子同菠蘿嘅味道,有啲似pina colada嘅感覺。朱古力味無細睇佢個名,唔係平時食到嘅口感,因為食到啲滑潺潺嘅嘢😅紅莓雪葩係偏酸,唔鍾意太甜嘅人會易啲接受。基於忙於試甜品吧嘅嘢,個tea set反而唔夠時間食,只好搵服務員幫忙變成外賣,不過返到屋企先發現scone無跟到果醬同clotted cream😭其中一個係橙皮提子口味,唔鍾意乾果嘅人或者換成全部原味會好啲。至於其他甜咸點,只可以係話典型嘅tea set味道,變相淪為配角。值得一讚G
基於忙於試 甜品吧嘅嘢,個tea set反而唔夠時間食,只好搵服務員幫忙變成外賣,不過返到屋企先發現scone無跟到果醬同clotted cream😭其中一個係橙皮提子口味,唔鍾意乾果嘅人或者換成全部原味會好啲。至於其他甜咸點,只可以係話典型嘅tea set味道,變相淪為配角。
值得一讚Grand Hyatt嘅員工態度,見我哋自拍,會主動幫忙影相。雪糕bar嘅工作人員幫小朋友裝完雪糕,會走出個counter拎俾身高比較矮嘅小朋友,果刻會感到果度嘅員工都好有愛🥰係真真真聖誕嘅感覺❤️🎄