2022-12-12
三訪灣仔咖啡店Latte Cafe奶油色嘅店面本身已經好岩打卡!聖誕月仲有大大棵嘅聖誕樹同節日裝飾,亦有唔少期間限定打卡美食。真心睇得又食得▪️Christmas Dacquoise $52 達克瓦茲外層微酥脆 ,裡面蓬鬆柔軟輕盈。Gingerbread - Hazelnut Chocolate 夾心嘅榛子朱古力軟滑,加埋榛子碎 成個feel勁似金莎,甜度較高,一人食半個都少膩。Santa Claus - Raspberry 食落酸酸甜甜,仲有啲果醬係中間 ,無另一款咁甜膩。▪️大啡菇黑松露炒蛋貝果 $118炒蛋份量十足!質地嫩滑,松露香氣突岀,唯獨稍微熟左少少。貝果煙韌有咬口,唔會太乾實,但彈性感覺上較之前食嘅貝果低。特別鍾意爽彈多汁嘅大啡菇!墊底嘅貝果意外地唔會變到好濕好腍。味道唔錯嘅,但就無第一次食咁驚艷~▪️Christmas Roll cake $68又幾有聖誕feel喎!蛋糕體濕潤唔乾,不過就唔太食到抹茶同士多啤梨味。中間嘅Cream cheese軟滑微咸,食落無一般嘅咁膩,仲有粒香甜多汁嘅士多啤梨▪️Snowman Scone $52鬆餅相對失色,外層唔太脆,內𥚃濕潤微黏口,牛油
▪️Christmas Dacquoise $52
達克瓦茲外層微酥脆 ,裡面蓬鬆柔軟輕盈。
Santa Claus - Raspberry
食落酸酸甜甜,仲有啲果醬係中間 ,無另一款咁甜膩。
▪️大啡菇黑松露炒蛋貝果 $118
▪️Christmas Roll cake $68
▪️Snowman Scone $52
鬆餅相對失色,外層唔太脆,內𥚃濕潤微黏口,牛油同莓香較為低調。
▪️Santa Claus Matcha Latte $68
兩杯飲品都勁岩打卡!抹茶順滑甘香,奶味低調,甜度低唔苦澀。上面嘅聖誕老人鬆脆香甜,嫌佢太甜不妨蘸Matcha latte黎食
▪️Snowman Chocolate $68
熱朱古力順滑濃郁,甜度唔會太高,同奶幾balance,仲有隻好可愛嘅雪人