一月中旬約了朋友聚餐,諗5到食乜。記起同事推介呢間酒家,同事讚環境優雅及食材出色,於是向朋友提議,並打電話 book 位。酒家位置就旺中帶靜,最簡單走法就係由駿業里發電站旁邊的小巷往內走,跟著 google map 就找到。由於同事說酒家好full,如有心去食就最好book 位。以我當天(星期六)中午時段所見,無同事所講咁爆,還有幾張空檯,而且每檯只是做一轉,未見有翻檯情況。不過,有得book 就 book,又不麻煩呢~環境真係好優雅,擺設很有中國風,但又不俗氣。檯與檯的距離幾寬,與朋友暢談也不受鄰檯影響。侍應們的服務很好又快,只要我們一舉手或兩頭昂,侍應都很快回應我們,讚!食物方面,不算出色,但也不差。我地4條女+1個小豆丁叫了7款食物:1. 松茸磨菇包 (三件):外形做到磨菇樣,味道同其他酒家一樣2. 黑松露帶子腸粉:黑松露只係點綴,所以聞5到它的“煤氣“味,哈~ 帶子口感5滑,腸粉皮反而好滑3. 珊瑚黃瓜伴海帶:我睇錯仍海蜇。。。雖然我5 like 海帶,但呢碟野帶辣,所以都幾惹味,我都食多幾啖4. 咕嚕黑毛豬:甜酸適中,口感5實,幾好~5. 米皇淮山浸菜苗:好清淡,感覺好健康。

4. 咕嚕黑毛豬:甜酸適中,口感5實,幾好~

5. 米皇淮山浸菜苗:好清淡,感覺好健康。米粒炸過,落在菜湯裏幾有感

6. 豉油皇九龍吊片炒麵:侍應幫手分,剛好5碗,但每碗只有2/3。麵身較乾,比外面酒家吃到的再乾。調味適中。

7. 銅鑼生焗鱔飯:一個矮扁既銅盤盛載,有豉油跟上,似煲仔飯。但。。。。呢個飯5知係咪器皿太矮扁,水份及烹煮時間配合上有落差,搞到d 飯粒偏硬,但又5係飯焦,介乎生米與熟飯之間的狀態

8. 蛋散:蛋散香脆,蘸汁有種香味又不杰

埋單$804。以這個格局,都預咗係貴d。但論食物質素,仍有進步空間。
2019-01-19
$200 (Lunch)