2016-03-16
太開心,講左好耐終於一試添好運了!事源男友夜晚要響深水埗踢波,順理成章,就去深水埗開飯啦!因為唔太常去深水埗,發現呢一帶多左唔少新食肆,間間試曬都有排試呀!添好運位處於福榮街街頭,地鐵站行去都有一段路。去到見到都有十個八個人響門口等,心諗可能都要等一陣先有位,點知可以直入。發現坐四周咩國家既人都有,果然係遊客必食,外國人,日本人,唔少得有中國人同香港人。一開波唔駛講,梗係要嗌呢個馳名既酥皮叉燒包,真係好好味!外皮有少少似平時麵包舖食開既鮮奶球,但佢呢個皮係更酥化,配埋入面既叉燒餡,無得頂!下次要一人食三個!傳統既叉燒包拜拜啦!我唔會再食你!鳳爪排骨飯,鳳爪幾好味,但排骨就麻麻,略嫌肥左啲。豬潤腸。。麻麻,有啲腥,可能加少少辣油食會好啲。呢個鳳爪濃味過鳳爪排骨飯上面啲鳳爪,好味!!豬潤燒賣,有啲失望,淨係睇到個賣相都唔吸引,食落味道亦麻麻,似係一舊蝦膠同一塊豬潤放埋一齊咁。馬拉糕係我至愛,當然必嗌。係古法既味道! 如果佢係用籠仔裝就更有風味!圓形細細籠咁。
添好運位處於福榮街街頭,地鐵站行去都有一段路。