2019-04-02
地點方便亦旺中帶靜,餐廳環境以簡約嘅日式居酒屋設計,座位不多,座位之間算寬闊,等候期間隱約傳出陣陣香噴噴嘅燒烤味道,令人食指大動。前菜沙律非常新鮮,配上芝麻醬好開胃,海蜇爽口。~博多明太子玉子燒 ~雞蛋控嘅朋友必然會點選 「玉子燒」平實蛋液配上百搭明太子,不會過咸反而鮮味,非當適合佐酒。~燒舞茸茶壺海鮮湯~以一個小茶壺盛載湯品,感覺保溫又暖胃,配料舞茸、大蝦、蜆、魚片同元貝,令人驚喜嘅係一個小小嘅壼可以裝到咁多海鮮!首先我地試無加入青檸-原材料嘅味道已經出眾,之後再試加青檸-鮮味即時有提升,而且舞茸味道清幽令湯清而不俗 。~頂級安格斯牛吉列~外層係吉列皮,內層包住大約4-5成熟嘅安格斯牛,油脂分佈平均及帶少許嘅筋令到感覺更有咬口,放上熱石爐板每邊燒10-15秒,生熟度可以自己控制,牛嘅肉質柔軟不會韌,跟隨吉列牛嘅醬汁有三款,胡椒、芥末和岩鹽,個人比較喜歡岩鹽因可帶出牛嘅鮮味,呢款牛之前已經聽聞好味,果然聞名不如見面。~鰻魚三品茶漬飯~最開心係一個飯有三款食法,首先單食,醬油及飯口感亦剛好,配上佐料、蔥花、山葵、漬物當二食,最後加上清高湯當茶漬飯為第三食。鰻魚份量多,入口肥美甘香,鰻魚嘅
前菜沙律非常新鮮,配上芝麻醬好開胃,海蜇爽口。
~博多明太子玉子燒 ~
雞蛋控嘅朋友必然會點選 「玉子燒」
平實蛋液配上百搭明太子,
不會過咸反而鮮味,非當適合佐酒。
~燒舞茸茶壺海鮮湯~
以一個小茶壺盛載湯品,感覺保溫又暖胃,
而且舞茸味道清幽令湯清而不俗 。
~頂級安格斯牛吉列~
~鰻魚三品茶漬飯~
最開心係一個飯有三款食法,
首先單食,醬油及飯口感亦剛好,
配上佐料、蔥花、山葵、漬物當二食,
最後加上清高湯當茶漬飯為第三食。
鰻魚份量多,入口肥美甘香,鰻魚嘅醬料無蓋住原味亦無腥味,可以大口大口咁食,
加入原高湯後嘅茶漬飯比想像中好食,因之前試過其他舖頭都大多偏咸,呢到嘅味道剛剛好。
服務方面服務員會講解食法,就算聽唔清楚再問都無問題,上菜速度亦快,整體不俗。