日本料理可能大家印象中都係壽司啊拉麵個啲小鋪,不過今次比我朋友帶去食瀧依間係一間有廚師發辦餐廳,每次都有啲唔同嘅!本來想坐吧枱,不過都係坐下面傾得大聲啲😂我就叫左極個個餐,開胃菜喺昆布啫利配海膽✨冬瓜比較係清脆,更突顯海膽個陣鮮甜!昆布唔係好重味,不過就balance返個口感,似返個前菜!前菜中有白田螺同瑩光魷魚😮好肥美好彈!魷魚加左芥末,都好得意!另外有配菜,海葡萄,酸酸地好開胃!鮑魚清湯✨ 加左啲芹菜好清新,比起鮮甜,佢更接近原汁原味個隻帶酸嘅味到左我最期待嘅刺身啦🤩🤩 當中嘅拖羅真係冇野好講!火炙過後佢岀左油份同鮮汁,簡直係入口即溶,真係一瞬間就冇左好想食多舊! 火炙金木鯛同樣唔錯!佢比較薄,但都有質感然後,侍應開始擺放調味盤,有海藻鹽,wasabi鹽,檸檬汁,同無添加蘿蔔溶!我就乖乖聽專家講,蝦頭就掂wasabi,蝦身就要海藻,果然爆香嘅辣味同wasabi好搭!海藻就保留返個鮮味嘅😎Tempura仲有紅三魚,上面仲有海膽汁同蘑菇🧐好嫩口呀媽🤩🤩🤩除左今次啲海膽汁偏苦,其他都滿分!跟住仲有件天然規,好香好香,遠處已經聞到了!加茂茄子配麵逗湯✨好有趣嘅一道菜啊,好濃烈嘅麵逗!依個就

本來想坐吧枱,不過都係坐下面傾得大聲啲😂

跟住仲有件天然規,好香好香,遠處已經聞到了!

加茂茄子配麵逗湯✨
好有趣嘅一道菜啊,好濃烈嘅麵逗!

依個就係我為左食依個餐嘅日本牛! 今次係來自熊本嘅西冷同牛肩🤤🤤 有蒜啦wasabi salt and mustard比你揀,本人就中意wasabi個香味,同西冷一齊食好似食緊牛刺身咁👍🏻整體肉汁都好濃好鮮,仲好嫩!

然後以為要結束時,突然比左個驚喜,係梅冰素麵🤞 用炸過嘅紫穌葉淹下冰梅,好甜好脆,絕對係夏日之選!

甜品係好好食嘅鹿兒島安納芋番薯,侍應話佢地炸左一個鐘架,少少白蘭地加多多糖!哈今次一定肥死啦🤣不過都值得!

最好用一個極上靜岡密瓜做結尾,真係完美!係日本都未必食到個咁甜!本人平時好少食餐咁豪華,但真係好食好服務,有錢都買唔到💓💓
2018-06-11
Type of Meal