2022-08-15
🫖六小館🫖去完主題公園,通常都會去東涌嗰度食,好少行戲院嗰邊,原來嗰邊好多嘢食,沿着扶手電梯不停尋找美食周圍望吓邊啲舖頭比較特別啲,見到有間叫六小館,裝修精緻,坐得舒服,好啱帶住小朋友,座位寬敞,於是就入去試吓啦😊職員有禮,簡單介紹有啲乜嘢係出名,其實求其坐一個位都好舒服,因為裝修好特別。走新派粵菜fusion路線,墨綠色為主題感覺好舒服,清新的格調夾埋懷舊設計咁。🫖冰爽水魷魚:用獨特嘅製法,令到魷魚好爽口,另外用四川口味特調嘅醬料,唔會太過辣,恰到好處,夏天吃好開胃。🫖魚蝦蟹鍋燒豆腐:唔好以為佢平平無奇,係用魚肚,鮮蝦,蟹肉,配上炸過嘅豆腐,首先講吓個豆腐出邊炸到剛剛好,入邊係好滑,然後魚肚好索味,處理過的鮮蝦醃得好,仲有啲蟹肉伴住個汁。🫖吊銷脆皮雞:呢個係餐廳嘅主打菜式之一,店員說這個好好賣。嚟到已經香噴噴好新鮮,外皮好脆口但係完全沒有油脂,雞肉好滑。然後再介紹吓三款醬汁,黑蒜醬,薑蔥醬,四川麻辣醬,每款食落去都有唔同嘅感覺,令到個雞味提升左。