2019-08-29 503 views
估唔到大家喺 #一號風球 #酷熱天氣 底下,依然咁有興致約出嚟 #打邊爐😉 所謂 #酒逢知己千杯少🍻不過呢晚 #小秘書 就以 #可樂 代酒,喺「火鍋撚」同班同事chit-chat咗成晚😁 其實我有問過搞手,點解要去到 #中環 仲要係 #蘭桂坊 再上一條街度 #打邊爐,佢話起初係因為餐廳名而嚟😅 後來試過佢哋嘅 #湯底 #返尋味,所以遠啲都要過嚟。#同事仔 係食家,就一於跟佢去試吓啦!原來由 #港鐵站 一直行上 #雲咸街 都唔係嘢少,好在 #小秘書 近排做開運動,無行到氣來氣喘咁失禮😅 一入到 #火鍋撚 大門,就臭到陣陣 #麻辣湯 嘅味道,好治癒😋 門口嘅 #兵馬俑、牆上嘅 #壁畫,更加係 #打卡 嘅好地方😏 不過最重要嘅梗係食物啦,我哋先點咗個 #麻辣 併 #蜂巢豆腐白湯鍋,#湯料 非常豐富,我裝湯飲嘅時候,不但見到大量 #圓肉、#藥膳 嘅配料,估唔到仲比我夾到條 #參 喺入面,咁當然要飲返兩碗補一補先啦😉至於 #火鍋食材 都幾多選擇唔,咁啱呢日 #花竹蝦 做緊promotion,又係 #服務員 誠意推薦,就試吓啦!食落又真係好鮮味同彈牙👍🏻 另外當然要叫 #小秘書 至愛嘅 #桶蠔 啦

至於 #火鍋食材 都幾多選擇唔,咁啱呢日 #花竹蝦 做緊promotion,又係 #服務員 誠意推薦,就試吓啦!食落又真係好鮮味同彈牙👍🏻 另外當然要叫 #小秘書 至愛嘅 #桶蠔 啦😋 每隻都差唔多有我手掌咁長,仲好肥美添😄 而 #同事仔 就話要食 #聖子,筷子咁長都係 $45一隻又唔貴喎🙃 咁 #打邊爐 當然就唔少得 #肉丸 同 #水餃 啦,#手工食物 用料都唔差㗎,啖啖肉好鮮味😋😋 最後再配埋啲 #紫淮山、#粟米 同 #菜,真係飽到一個點呀🤩🤩 不過不得不提嘅係餐廳免費嘅甜品「腐竹雞蛋沙汁」,食落去好濃郁嘅腐竹雞蛋糖水味道,但係竟然又係一個消暑嘅沙冰,餐廳仲底死到將 #沙冰 放入 #夜光杯 上枱,吸睛度真係要比個like佢👍🏻👍🏻

整體嚟講真係幾唔錯,不過真係唔習慣 #男廁🚹 同 #女廁🚺 用同一個門口入,仲要只係分左右兩格同班男人一齊排隊等,真係有少少尷尬囉😅
2019-08-28
$450 (Dinner)