2023-08-22
《蟹仙海鮮蒸碢大公館 - 銅鑼灣》我平時好少專門去食海鮮,但難得好姊妹 @happy_on_my_plate 約我去食蟹,我又點會唔去呢😉今次我地兩個清清地,去左一間專門食蒸海鮮既餐廳食晚餐😌我都係第一次食蒸氣海鮮炸TBH,所有海鮮都有專人喺你面前去蒸,完全唔洗理個時間😜因為店員會每款海鮮一樣一樣地講解然後幫你較好時間去煮,我地要做既就只係等食😗餐廳主要都係食佢既套餐,如果唔夠食又或者想Encore,就可以另外再加配😊佢既套餐有幾款不同既俾大家選擇,今次我地就試左尊貴海鮮套餐 $449/位,入面都有不少貴價海鮮,可以同大家介紹一下💁🏻♀️野生膏仔蟹🦀呢個我真係超喜歡,如果你鍾意食濃味既蟹,相信呢個膏仔蟹會滿足到你,D 膏都幾多下,食落Creamy 唔會實的的,D 肉都唔少嫁,慢慢用蟹叉將D 肉推出黎食,咩都唔洗點就好夠味啦,有著濃濃既海水味道,十分鮮甜💁🏻♀️太平洋饅頭蟹🦀店主話呢個蟹出面好少有,係比較少見既深海蟹,個樣肥嘟嘟傻更更咁,但味道又出奇地濃海鮮味,店員話呢款蟹主要都係食佢地鮮味,但我又覺得佢既膏其實都好香滑咼,食佢既可愛又得,食佢既鮮味又得姐💁🏻♀️龍蝦🦞其實龍蝦我就真係唔
💁🏻♀️野生膏仔蟹🦀
💁🏻♀️太平洋饅頭蟹🦀
💁🏻♀️龍蝦🦞
其實龍蝦我就真係唔算好識分辦,不過見佢上枱時大大隻,而個顏色又咁靚仔,應該都唔會係平野啦 。龍蝦肉質彈牙爽口,佢既膏偏向甘味,店員幫我地蒸到火喉剛剛好,唔會太熟既狀態,所以食既時候仲會有少少糯糯既感覺,好味
💁🏻♀️台灣九孔鮑魚
鮑魚既肉質比平時食既較為企身同實淨,店員建議我地咩都唔點去食佢既原味,值得講下既係店家喺幫我地蒸之前已經將D 貝殼既沙同內臟清理好,我地可以唔洗理太多,大大啖咁咬落去就得啦,十分滿足
💁🏻♀️加拿大野生大赤蝦🦐
野生大赤蝦既口感同平時食既大蝦有少少不同,呢種有少少似平時食刺身既果種大赤蝦,肉身較軟易入口,頭入面既膏都比較多
💁🏻♀️大西洋野生青口
呢個青口入口有點驚艷,有著濃濃既海水味,如果你地有食開法國蠔,就應該明我既感覺啦,我個人幾喜歡呢種濃郁,但如果食唔慣既話可能會覺得佢太咸
💁🏻♀️刀貝蚌&月亮貝
要二揀一講邊樣好D 的話,我諗我會喜歡刀貝蚌多D,因為我比較喜歡果種彈牙既感覺,兩者食落同樣都係味道清甜,係大家既口感有著對比
💁🏻♀️珍珠蠔🦪
個蠔食落無沙,蒸完之後食落口感比較奶滑,算係屬於Creamy 果種蠔,肉味濃,有回甘
食完曬D 海鮮,最尾仲會有一個海鮮粥俾我地暖身添,佢個粥係將之前蒸海鮮既精華留番曬入去入粥入面,所以食落特別鮮甜嫁,夠曬飽肚又得意,除左粥之外,仲有蒸蔬菜籃添呀,朋友話個粟米好甜,可以Encore
💁🏻♀️銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下至1樓