2008-02-05 63 views
今次終於說服媽子,不再去稻香團年,但選址更糟,地點在荃灣南豐四樓的"豐盛".我下?福臨門都唔制?你唔使同我慳,你個仔今年出幾個月花紅....)媽唔好喇,遠呀,近近地咪算囉.)典型街坊格,晚市人頭湧湧,看看餐牌,也是一些普羅粵菜.好意頭,叫個發財好市,體面一點,叫隻滋味雞,整條魚?蒸條魚就太過普通,不如要個一班兩味,炆頭腩同炒班片.想食點海鮮?白灼基圍蝦免了,叫半打果皮蒸鮑魚仔吧.炒碟菜也好應該,來個瑤柱扒豆苗.先上碟菜,再上發財好市,肥大的蠔豉夾著豬利,蠔豉味濃但肉質很散.豬利就過淋,但個汁幾惹味,送白飯不錯.大班兩味,頭腩同班片皆很霉.完全不行.蒸鮑魚仔就火喉控制得麻麻,有好幾隻,明顯地肉質過老.吃到尾,仍未見滋味雞的蹤影,只見部長來到說滋味雞已經賣晒!要唔要轉第二樣?)我唔要啦,取消左佢啦.)不盡稱心的團年飯,唯有待開年吃得好一點,以彌補這夜之失.

唔好喇,遠呀,近近地咪算囉.)

典型街坊格,晚市人頭湧湧,看看餐牌,也是一些普羅粵菜.

吃到尾,仍未見滋味雞的蹤影,只見部長來到說
滋味雞已經賣晒!要唔要轉第二樣?)

唔要啦,取消左佢啦.)

不盡稱心的團年飯,唯有待開年吃得好一點,以彌補這夜之失.