2014-06-18
很神奇地生日當日好友番早放早因此三點幾可以出到黎見見面其實冇計劃要食d咩既,只係等佢果陣周圍行就俾我發現左The LUXE仲做緊之前係openrice宣傳既tea buffet:^)價錢亦相宜,$98+10%有90分鐘反正大家未食野肚空空咁,不如一試啦!沙律有好多款既除左本身separate既材料,如羅馬生菜,仲有d mixed salad揀蔬菜感覺幾新鮮既,起碼佢都算青綠,唔係倒胃既棕黃色食落亦覺得佢夠爽脆,冇淋爛feel沙律醬唔會過多過膩,剛好可以coat住調到味:^0呢味就係朋友拍板佢拎既,其後見到仲有蕃茄配水牛芝士,但就冇再試了熱盤估唔到佢會有熱盤(仲以為係沙律加甜品而已Croquette係長條形果件啦XDDD內餡芝士味好重,炸得夠香脆炸物放出黎既時候有燈heat住,唔會太凍變硬出油:^)Risotto Balls外皮算脆,不太油膩Risotto內餡仲係粒粒飽滿,有嚼勁有彈性而唔係爛成蓉Curry Chicken好特別XDD,又係另一樣估唔到會有既野但佢既咖哩只係香氣上,唔會話辣唔會話醬多到漿住哂咁雞肉冇雪味又冇血水,肉質竟然保持到不老不柴,真心冇諗過:^00000雞肉普遍大件
因此三點幾可以出到黎見見面
其實冇計劃要食d咩既,只係等佢果陣周圍行
價錢亦相宜,$98+10%有90分鐘
反正大家未食野肚空空咁,不如一試啦!
有好多款既
蔬菜感覺幾新鮮既,起碼佢都算青綠,唔係倒胃既棕黃色
食落亦覺得佢夠爽脆,冇淋爛feel
沙律醬唔會過多過膩,剛好可以coat住調到味:^0
熱盤
估唔到佢會有熱盤(仲以為係沙律加甜品而已
Croquette係長條形果件啦XDDD
內餡芝士味好重,炸得夠香脆
炸物放出黎既時候有燈heat住,唔會太凍變硬出油:^)
Risotto Balls外皮算脆,不太油膩
Risotto內餡仲係粒粒飽滿,有嚼勁有彈性而唔係爛成蓉
但佢既咖哩只係香氣上,唔會話辣唔會話醬多到漿住哂咁
雞肉普遍大件但夠味既,脂肪唔少但好似起得走,感覺唔算好油膩
Vegetable Stew主要都係蕃茄
酸甜得黎算係冇咁多油既選擇
唔可以話佢極度健康,但起碼食炸野肉類之時或之後可以清一清味蕾再戰
即使係舀左兩碗大大碗,我地仲係快快手飲得哂
烤薯塊夠味,薯塊帶焦香
加上薯味都不輕,食落唔會太滯
蛋沙律多士既沙律部分唔會好膩,蛋香味濃郁
多士脆度不太夠,也許是放上沙律後慢慢稔左
甜品
雲石芝士蛋糕朱古力味反算重,芝士部分有點粉但非粉粒
整體感覺有點兒膩,或者餅底甜d或芝士部分少d會更理想
吉士撻外層有點軟化了
不過吉士夠奶滑,冇起粒,甜度適中,夾哂莓果既酸甜味
水果即使係瓜果,水份都只係一般,不是爆水版本,但夠清甜
朱古力泡芺既朱古力coating係硬身左d,有d似係解緊凍咁
泡芺亦稍為軟身,不過佢既內餡係咖啡忌廉,香氣重,奶香嫩滑
唔會過膩又冇人工怪味
Chocolate Cake朱古力香都夠既,味偏甜
但蛋糕部分太鬆散,彈性不足,用叉一叉就斷層了
時限就到既時候會有staff提醒
語氣唔係催趕,因此我地都冇咩負面感覺
服務都可以既,會主動加水以及收碟,可算是attentive了
環境我地就好滿意
首先地理位置已有點高級感覺
樓底高,光線猛,夠開揚
又唔多人流、唔多遊客、唔多嘈雜聲……
不失為一個hea及吹水好去處XD