2019-05-20 1059 views
前排睇到生果日報報道呢間雄記,知道老闆雖然冇學過煮嘢食,但對飲食好有要求,好執着,自學煮野食。加上老闆係個愛妻號,為左方便照顧患病嘅太太,所以係屋企附近開咗呢間私房菜,我地一家人慕名而來試吓!基本上每晚老闆只會招呼10個人客左右, walk in黎嘅話一定冇位,所以記住要訂枱!我哋WhatsApp同老闆訂枱嘅時候,老闆已經會同我地溝通想食乜,有咩推介等等,所以去到都唔使落order。而且老闆好有性格,本來我哋想食斧頭扒,其實斧頭扒係貴啲,但係老闆反而推介我哋食平啲嘅肉眼扒,話肉質仲好啲!🔸洋蔥湯洋蔥湯真係好似報道所講,好濃郁,我未見過咁深色、咁濃嘅洋蔥湯,好甜好好飲。老闆用咗幾種洋蔥去炒,炒完又再焗,好多功夫!連跟湯個麵包都係自己焗㗎!!真係好有要求!🔸烤紐西蘭羊架因為我爸爸唔食羊,所以只係叫咗一份,一份有四枝,但老闆話佢呢個羊係唔會有蘇味,叫我爸爸一定要試吓。果然,個羊架真係一啲蘇味都無(我爸爸係DD蘇味都接受唔到,佢都話好食)而且超級juicy!好好味!一人食一枝真係唔夠!特別一提,個薄荷醬仲要係自己整嘅,唔係平時現成啫喱狀嗰啲,所以好清新感覺好Fresh!!! 醬料都自己整真係好

🔸洋蔥湯
洋蔥湯

連跟湯個麵包都係自己焗㗎!!真係好有要求!

🔸烤紐西蘭羊架
特別一提,個薄荷醬仲要係自己整嘅,唔係平時現成啫喱狀嗰啲,所以好清新感覺好Fresh!!! 醬料都自己整真係好有誠意!我哋後尾想追加多一份羊架都冇啦,因為老闆預備食材要每日新鮮,除咗意粉同飯,其他嘢都冇得追加,so sad!!

烤羊架

🔸肉眼扒
老闆知道我地多人食,特登預備左一塊大嘅肉眼扒俾我哋。叫左7成熟,煎得啱啱好,肉味好濃,好味~

肉眼扒

🔸烤蘋果乳豬腩卷
呢個食落有啲似日本既叉燒,但佢配左個蘋果蓉,甜甜地,又幾夾~

烤蘋果乳豬腩卷

🔸明太子海鮮手打意大利麵
個意大利麵係即時手打,睇住老闆搓粉,你想試整嘅話,老闆仲會教下你,有得食又有得玩!原來即時手打出嚟嘅意大利麵,質感好唔同,好煙韌好有彈性,麥味好濃!而且個醬汁好鮮甜,有成6隻蝦咁多,啲蝦又新鮮,真心好味!

明太子海鮮手打意大利麵

🔸黑松露雜菌意大利飯
好香黑松露味,意大利飯煮得煙韌有咬口,老闆話啲飯煮到八成熟係最好味!

黑松露野菌意大利飯

🔸Tiramisu
唔會太甜,味道啱啱好,而且個底唔會太濕。我好怕有啲Tiramisu做到個底濕滴滴,口感好核突。呢個做得幾好!而且有淡淡嘅酒香!

Tiramisu

🔸Panna Cotta
奶味濃郁,而且好滑!旁邊配上莓醬同熱情果醬,酸酸甜甜,令個奶凍味道更加豐富!

Panna  Cotta

呢餐真係好滿意,食得又開心。我地5個人食,埋單千八蚊左右,呢個質素真心唔算貴!

不過因為老闆好有要求,每碟餸都係即刻整,所以好花時間,我哋呢餐食咗差唔多三個鐘!真係要有時間慢慢嘆,先好過黎!

洋蔥湯
烤羊架