2024-11-08
Odelice算係香港站得住腳嘅法式小餐館,有好多年前灣仔小巷嘅小店,發展到而家喺多個大商場都有分店,可見水準得到食客認可!今日幫襯The One店,二人餐可選兩個前菜或者一前菜一甜品,主菜都係可以揀兩個,亦有一啲升級選擇,加嘅錢亦唔算加得多。欣賞呢度嘅麵包熱辣辣,外脆內軟唔係間間餐廳做到,蕃茄忌廉湯唔會過酸非常creamy,配麵包食一流!我地前菜揀咗Burrata Salad,芝士份量好大,沙律菜主要以橄欖油調味,加少少黑醋,味道清淡,作為開胃菜啱啱好。主菜揀咗Tenderloin同豬鞍扒,前者做到好靚嘅medium rare色澤,配上特調醬汁好香!豬鞍扒係切好上嘅,蘑菇汁係亮點,豬鞍本身口感似豬頸肉都幾啱我口味。甜品揀咗蘋果撻,法式甜品嚟講唔算甜,蘋果肉仲保留到少少爽甜嘅口感~值得一讚呢度嘅白酒同mocktail,多選擇味道亦好,飲唔飲酒都可以喺呢度好好chill一晚。