2019-11-07 1455 views
片皮鴨之約~記得上一次我地約食飯都係食片皮鴨!今次試試尖沙嘴嘅霸王山莊,都幾多人!我地食食下仲有店員過黎加檯,封左成條路,要兜路去廁所哈哈哈!講返嘢食先,因為我係路癡,搞到大家要等我,等到d嘢食凍晒,真係唔好意思...前菜五花腩薄片唔錯,味道惹味,不過墊底嘅沙律菜有d多同唔襯。第一個重頭戲係片皮鴨。肉質比較粗糙,但係皮嘅份量好多,配菜方面亦搞搞新意思 - 哈密瓜條、密瓜條、菠蘿條,但係個人就覺得唔太夾啦。麵粉皮方面好搞笑,塊塊都有dd不規則,要好友技巧咁包,因為鴨都頗大塊!店員仲好好服務幫我地加多碟配菜~第二個重頭戲就係酸菜魚啦!有驚喜!首先份量方面,非常足料 - 魚片、金菇、酸菜、粉皮、腐皮、蒜頭,認真食極都仲有!佢地選用嘅粉皮係寬條,質地超級有咬口,要慢慢咬。酸菜非常入味,唔係普通只係用黎出味,我地全部都可以當菜咁食,連埋金菇簡直係享受!辣度同酸度食落都好舒服,讚讚讚!

五花腩蘆筍
炒羊肉
片皮鴨配料
片皮鴨
酸菜魚
酸梅骨
2019-10-30
$193 (Dinner)
五花腩蘆筍
酸菜魚