2017-07-01
今日約左閨密睇29+1,約左係zara旗艦店門口等順便行下街先。行街血拼前當然要先醫肚,,於是就用openrice app睇下附近邊到有好野食,最後選擇了Royal Feast,係zara行2-3分鐘就到。餐廳入面檯數很少,上到來完成唔覺得係食飯時間,眼見每檯都慢條斯理咁一邊食一邊傾計。環境算唔差,白色牆身感覺簡約優雅。店員好快就遞上餐牌,價錢唔算貴,由$90-$160都有,當中安格斯肉眼就係$160。先問店員今日係咩湯,店員答麥精湯個下我O左嘴,乜麥精都可以黎做餐湯? 真係滿心期待!主菜我就點了鮮蝦有機黃瓜意大利麵,朋友就點了牡丹蝦刺身飯。等左接近5分鐘就上個湯,一入口麥精味唔重,反而奶味比較重,奇怪係麥精味道會一步一步走出黎,味覺會由甜慢慢變咸,那麼神奇!(滿心期待關係竟忘了拍照!) 意大利麵就不是特別的好,跟出面吃的差唔多,用上有機蔬果也加了小小分啊!最後甜品係朱古力雪糕,朱古力味濃,炎炎夏日食雪糕心都涼灑。 餐單設計上很豐富,包餐湯、主菜、飯品同甜品,當中最難忘當然係麥精湯,唔知下次來會唔會係試維他奶湯呢?