2017-09-10
今日,7/9/2017, 星期四,好友一早卜定這間尖沙咀北京道1 號的高檔餐廳 Aqua, 替我預祝生日,請我食午飯,相約了1:45 pm, 各自上去。因為好友會遲d先到,所以我就先入座坐住等佢,我被安排坐到窗口餅,面對着無敵大海景,景色怡人,就緊係景下靚相先啦一坐低就先叫了一樽mineral water, 一路飲一路等我地二人叫了3 個main courses嘅菜:2 個 人starter 一樣,野菌湯配牛肝菌伴脆麵包* 個湯好濃好菇味,好好飲,但我個人鐘意飲雜菜湯多d, 所以我麻麻,but d麵包仲正,好脆好軟。main courses:焗石爐魚柳配煎八爪魚,嫩波菜及蛤蜊汁* 食落好好食,魚柳外脆内軟又好魚味八爪魚仲正好軟熟,軟到你唔信係食緊八爪魚真係無得彈,d蛤蜊又好新鮮,連配菜都好正架碳烤美國牛扒配小馬鈴薯及芥末子燒汁* 牛扒約7 成熟,食落都好焦香軟熟,個汁就唔係好特別,小馬鈴薯好食,都唔錯,賣相都好好。最後就係食dessert啦 :- 自家制意大利芝士蛋糕* 尚算ok, 都唔錯,食得過嘅- 白朱古力慕斯配草莓及芒果雪糕* 一個白朱古力嘅真空球,食落唔多覺似朱古力咁,但都好食
我地二人叫了3 個main courses嘅菜:
2 個 人starter 一樣,野菌湯配牛肝菌伴脆麵包
main courses:
焗石爐魚柳配煎八爪魚,嫩波菜及蛤蜊汁
* 食落好好食,魚柳外脆内軟又好魚味
碳烤美國牛扒配小馬鈴薯及芥末子燒汁
最後就係食dessert啦 :
- 自家制意大利芝士蛋糕
* 尚算ok, 都唔錯,食得過嘅
- 白朱古力慕斯配草莓及芒果雪糕
* 一個白朱古力嘅真空球,食落唔多覺似朱古力咁,但都好食嘅,芒果雪糕就似雪芭,但芒果味唔濃,我覺得一般。
總括而言,呢度係食海景嘅高檔餐廳,食物有質數,對住無敵大海景食飯,真係好正嘅,好適合情侶黎食,又或者慶祝食飯,一流享受