2017-05-22
禮拜日出親去食飯都人山人海,咁啱約左幾個朋友食飯傾下計,想搵間有自己空間,傾計大聲d都唔怕嘈到人,又唔怕人地大聲嘈親自己既地方真係唔容易!咁啱上兩個禮拜,有朋友試左間私房菜話好OK,有自己房,d野又好味,我就即刻book左睇下咩料! 今晚去到,未食飯都加左分,因為地點便利,尖沙咀地鐵站行去3,4分鐘就到,入到去好似自己屋企格局,好乾淨! 私房菜有度好,只要講低有咩唔食,佢就幫你揸哂fit,街市咩靚咩新鮮就煮咩!啱哂我呢d懶諗食咩既人! 我地5個人去食,有1湯6餸1甜品。 第一道上湯先,係大白菜豬肺湯,肯煲呢d咁花功夫既湯,證明有誠意!豬肺洗得乾淨,湯都夠老火,我地連湯渣d豬肺都唔放過,清哂! 其中花膠冬菇鴨掌令人印象深刻,花膠同鴨掌入哂味之餘,鴨掌仲入口即溶,連側邊d冬菇咁厚肉,都炆到稔哂!好味! 仲有黃金蝦熱辣辣 炸得好好,連殻都可以食埋,加埋咸蛋黃勁香口! 全晚最欣賞個蘋果咕嚕肉,有別平時食開用菠蘿整既咕嚕肉,蘋果入口非常爽口,比菠蘿更為清新,啲咕嚕肉唔會一味得d 粉包住稔pat pat,反而好脆身,一定要即整又較啱火候先做到!外脆內軟有邊個唔鍾意?我地眨下眼就清哂啦!
我地5個人去食,有1湯6餸1甜品。
仲有蒸星班,新鮮 魚肉好滑 火喉剛剛好。
蒜蓉蒸扇貝 扇貝都幾大隻 不得不說 佢既蒜蓉調得好正 好香又唔太咸 用蒜蓉粉絲黎撈飯 真係冇得彈。
上湯芥菜配上金華火腿,清清地 幾好。芥菜甘甘甜甜 岩曬呢個天氣。
最後仲有芒果布丁做飯後甜點。真滿足!
Overall都推介呢間潮人私房菜,下次同朋友食飯吹水,唔洗再愁去邊好啦!