2022-11-14
Cafe 2 Oyster n Grill - 14/11/2022自從舊學生升左上HKU後已經好耐無見今日大家終於就到時間喺HKU附近食個快lunch我平時好少來呢邊食飯於是佢介紹我來呢間佢經常同莊mate食飯嘅餐廳門面似D 輕食西餐睇完個lunch menu有少少意外之前港島求其食個茶記都七八十佢定價算係好親民 (可能夾番D學生客需求?)環境來到點幾可能撞正附近office lunch hour全場full!!好彩等左5-10分鐘就輪到交枱餐廳通風算係不俗即使full house都唔覺焗促加埋牆上嘅decoration (呢種fine art X 工業風好似香港大學站條長命通道)感覺係幾舒服食物粟米湯同凍檸茶係大路野maincourse我地落左個Ribeye 同Pork Loin share雖然係幾十蚊貨仔但至少Ribeye能夠做到無渣 (呢點好過唔少so called扒房賣兩三百嘅場)而Pork Loin無嗰種豬騷味lunchtime出菜亦唔馬虎算係對得住呢個價錢有突最後忍唔到口加 $18 叫多左件New York cheesecake試埋佢甜品雖然質地唔夠實淨toppings
自從舊學生升左上HKU後已經好耐無見
今日大家終於就到時間喺HKU附近食個快lunch
我平時好少來呢邊食飯
於是佢介紹我來呢間佢經常同莊mate食飯嘅餐廳
門面
似D 輕食西餐
睇完個lunch menu有少少意外
之前港島求其食個茶記都七八十
佢定價算係好親民 (可能夾番D學生客需求?)
來到點幾可能撞正附近office lunch hour
全場full!!
好彩等左5-10分鐘就輪到交枱
而Pork Loin無嗰種豬騷味
lunchtime出菜亦唔馬虎
算係對得住呢個價錢有突
雖然質地唔夠實淨
toppings D Oreo(定朱古力碎) over左DD
但芝士味夠濃
臨走先見到like IG仲有啤酒送
我會考慮有下次
試下佢嘅晚市
Other Info. :
P.S.: 我學生知我當年教佢嘅時候已經周圍食好西,但一定都唔肯寫食評
(我自己對食好野有種執著,唔鍾意手機食先,想專注喺食物嘅本質)
今次見番面,佢又不斷推我寫食評
本身我都好猶疑
但就係因為佢一句說話
令我決心出呢個post
當你食好西食到麻木嘅時候
睇番自己寫過嘅comment
可能幫到你搵番食好西嘅初心
係,香港人係唔應該麻木,要搵番食野同做人嘅初心