2014-11-19 195 views
由今朝出門口黑到依家,本諗住衝返上水試隱世日本人美味拉麵,但居然無開門,咁唯有黎試蛇羮啦,首次幫襯 ﹗價錢比起我係大埔食開既貴一點,普通蛇羮套餐要 HKD86,大埔蛇王海約 HKD50 乍喎。蛇舖黎講,依間比我感覺好乾淨、企理又開揚,而且空氣流通。店內仲有幾條好活潑生猛既飯剷頭寵物點綴一下,好得意呀 ﹗臘味糯米飯,聞落真係非常香啊 ﹗熱騰騰噴晒煙,質感濕潤,糯米飯粒入口嚥嚥韌韌而較為腍身,易胃痛既朋友就要小心喇。發現糯米飯只係用大量既肥豬肉粒撈埋一齊,所以咁鬼香口囉 ﹗加埋生蔥同豉油,真係好好食。不過糯米飯中沒有臘肉、沒有臘腸、沒有蝦米,咁樣少左陣肉香囉,單調豉油撈飯,臘腸膶腸係同飯分開架 ﹗好想食返正宗既生炒臘味糯米飯呢,要有臘腸、臘肉、蝦米一齊炒先好食架麻 ﹗蛇湯,顏色偏深,見唔到底喎,我一向飲開都較清。味道都唔錯,川貝味較濃,所以顏色程深啡色,一定要趁熱飲,凍左味道變差左。蛇羮,一食落口,超濃既冬菇味,眼見八成都係菇,除左菇味跟雞湯味就無其他味道喇,好單調。都係加醋、胡椒粉救救命先。套餐 A 要 HKD86,有湯羮飯,以依個份量同質數唔值呢,下次試埋個蛇油雞就可以 bye bye 喇。

臘味糯米飯
蛇湯
蛇羮
套餐 A
2013-02-26
$86 (Dinner)