2015-01-16 773 views
依家搬左新場,新祥街 8 號地下。老闆班寵物移晒出門口做生招牌,佢地好可愛又好肥美呀 ﹗快啲比我食啦,哈哈 ﹗搬左新舖大左乾淨左空氣又好左,價錢都加左,飯羹湯套餐 HKD100,可接受,最緊要好味道。最初坐低只 order 左細蛇羮同細蛇湯乍,但見到其他食客食蛇油雞食到津津有味,香氣不斷地侵襲我 ﹗忍無可忍呀,老闆唔該幫我轉食套餐雞飯啦 ﹗可惡 ﹗咁就有羮有湯有飯,大滿足。蛇湯,香濃味美又清甜,甘香藥材味道直擊味蕾同嗅覺,熱燙燙送入口中,回味無窮,好正。見到有果皮、圓肉、杞子、等等,太好味啊 ﹗一滴都無剩,可否添飲呢?蛇羹,厚薄適中,無話杰撻撻一舊舊,蛇肉非常肥美,彈牙啖啖肉,用足料無搵笨,好多配料,味道甜美豐富,超足料,蛇肉、冬菇、木耳、等等。無投訴,太好味喇麻!超水準表現,食客越多就越好味,貨去得快,出品特別新鮮好味又熱辣辣。食左兩啖原味,好好食呀!非常香甜。不過我鍾意醋既味道,浙醋配胡椒粉就更加開胃醒神,如果有左顯記辣椒油我就更開心啦。蛇油雞飯,嘩!食左兩年第一次有雞髀食呀!開心死!係咪肥佬叔叔見到我係 open rice 投訴佢只有女仕有雞髀食呢?哈哈,真係唔好意思。但我仲未 upload 架喎,係咪 boxing day 益街坊乍?依碗飯無得輸, 超級無敵蛇油撈飯 ﹗甜美帶咸香既蛇油撈熱辣辣飽滿白飯,好味到不得了,加埋自家薑蔥油,香上加香,得一碗白飯點夠呀!可以撈到幾碗飯食架,餘香不停係口腔中打滾,爽到爆 ﹗雞髀肉鮮甜嫩滑無比,滿分滿分!蛇油雞飯,蛇油加上薑蓉蔥油簡直係如虎添翼,您點停得口呀?

蛇油雞飯、蛇湯、蛇羮
2014-12-26
$100 (Dinner)
  • 蛇油雞飯
本來今晚係到灣仔六十四樓食 360 度海境西班牙菜架 ﹗但朋友爽約,唯有返上水食自己 ﹗獨自蛇一蛇啦 ﹗五蛇湯,經常都唔同味既?真搞笑,材料份量咁隨意?而且一時杰又一時水呢,不過都好味道,最緊要趁熱飲,凍左就麻麻地喇。細蛇羮,先試幾啖原味先 ﹗有木耳、冬菇、蛋花、等等,蛇肉當然唔少得啦。可能剛剛入秋,蛇肉未夠肥美,不過都好好肉地。再加醋、胡椒粉、檸檬葉絲,味道豐富,材料夠份量,正 ﹗蛇油雞飯一碗,展兄食過都話一定要 encore 既蛇油雞飯呀 ﹗雞味雖然略淡,不過勝在蛇油香濃,咸香又帶甜,加上神秘既引力,夾得剛好 ﹗肉質嫩滑,肥瘦得宜。但點解食左咁多次都無雞髀既?剩係得雞翼、雞背同雞胸,無理由次次都無髀食架喎,唔通隻隻雞都係跛既?蔥油調得非常香口,白飯加蛇油再撈埋蔥油,真係可以食到幾碗飯呀 ﹗無懈可擊呀 ﹗

五蛇湯
蛇油雞飯、五蛇湯、細蛇羮
2013-09-26
$90 (Dinner)
  • 蛇油雞飯
2015-01-10 229 views
剛才係旺角榮園食左碗垃圾牛筋腩麵後,同強國人戰鬥左粒幾兩粒鐘,野又買唔到,兩手空空 ﹗嬲嬲地返上水食多碗蛇羮順順條氣,再返屋企休息,算鬼數 ﹗蛇羮細,天氣一轉冷,蛇王兄即時客似雲來 ﹗好 full 啊,好采仲有一個位啫。蛇羮去得快都持別好味架喎 ﹗熱辣辣出晒煙,又唔會話放得耐變同杰撻撻,依家厚厚剛剛好,fit 晒。味道香濃帶甜,夾雜住藥材既清香,加上蛇肉同大量配料,超水準表現 ﹗蛇湯細,真係無咩幾何飲蛇湯會有咁多湯渣,飲左幾十年蛇湯都係淨湯架喎,有渣都係第一次 ﹗新黎依位瘦呀姐一定係好鍾意食湯渣定喇。味道清甜可口,堅好味 ﹗今日好病,喉嚨痛又好似有少少感冒,專登飲多碗大龜湯。藥材味道平均,厚薄得宜,好味道 ﹗佢地話清熱解毒麻,試試無妨,好過走去排診所,飲完再去買外賣今晚做宵夜。
蛇羮細
蛇湯細
龜湯
2013-12-07
$100 (Dinner)
2014-12-23 346 views
聽晚係今季鏢賽最後一場,今晚諗住食完飯就返屋企休息。諗左好耐,決定去食蛇油雞飯,賽前食蛇補補去。一坐底即刻叫個蛇油雞套餐先,有龜湯送埋只係五十幾炆,但居然雞已沽清 ﹗搞錯呀 ﹗黎左 3 次都食唔到 ﹗上兩次無開門,今次就賣鬼晒 ﹗黑仔呀 ﹗坐低左又費事去第度食啦,侷住食勁肥膩既糯米飯 ﹗唉。細蛇羮餐連蛇湯同糯米飯,八十幾蚊好貴啊 ﹗蛇湯,我其實一心想飲龜湯架,睇錯左,原來龜湯係併雞飯,頂 ﹗今次第二次飲蛇王兄既蛇湯,上次真係麻麻地,川貝味太濃,味道太濁。不過今次好味好多喎,味度 balance 好多,仲有龍眼肉既清甜,而藥材味又剛剛好,味道次次唔同咁搞笑架。細蛇羮,點解今日既蛇羮同蛇湯都比上次好食咁多架?湯底濃郁香甜,足料又厚薄適中,上兩次都勁杰撻撻囉。加埋醋同胡椒粉,好開胃呢。雙腸糯米飯,無臘味、無蝦米,只有勁多肥豬肉同豉油撈既糯米飯。只靠肥豬肉既豬油香味非常單調,食落叫做夠味囉。潤腸同臘腸都超級肥,成口都係油,潤脣膏都慳返 ﹗今日又無雞飯食,侷住食依個超標糯米飯囉 ﹗

蛇湯、蛇羮、糯米飯套餐
雙腸糯米飯
2013-06-03
$80 (Dinner)
2014-12-23 317 views
蛇油雞飯一碗,搞錯呀 ﹗食左十次都係雞翼,1 次雞髀都從未試過呀 ﹗嘩 ﹗雞髀出現喇,我第一次見乍 ﹗對面兩條女居然都有雞髀食?﹗斬雞位大粒墨肥叔叔,您係咪咁偏心呀?﹗我話晒都個個月幫襯幾次架喎 ﹗下次我 order 半隻蛇油雞飯,睇您仲比唔比雞髀我食 ﹗今次又係雞翼,算數,食左先講。雞翼斜斬真係唔多好呢,雖然睇落靚好多,但真係危險架,咁尖 ﹗食既時候要特別小心,唔好插親喉嚨同個咀呀,雞中翼唔洗斬啦。雞翼皮香肉嫩,都好滑,加上濃郁香甜既蛇油,梗係好食啦 ﹗白飯索盡蛇油,咸香突出,好正 ﹗蛇湯細,高質香甜味美熱辣辣,邊有得輸呀 ﹗今晚超高水平,大讚 ﹗飯羮湯都非常美味,最鬼衰雞翼囉 ﹗蛇羮細,今晚居然全院滿座喎,天氣凍係唔同啲,食物去得快,出品新鮮啲又好味啲 ﹗蛇羮極鮮甜,完全唔需要加任何調味料,胡椒粉、浙醋、檸檬葉通通都唔洗用 ﹗可遇不可求啦。質感厚薄適中,足料啖啖蛇肉,好好味呀 ﹗最初諗住食碗雞飯連蛇湯 HKD55 蚊夠喇,食食下又似乎唔多夠飽,唯有轉 96 蚊個雞飯蛇湯蛇羮餐啦 ﹗老闆當我散叫企圖收多我 6 蚊,我都唔係傻架,間中都識計數架。

蛇羮細
蛇湯細
2013-12-30
$96 (Dinner)
2014-12-21 358 views
每到天氣凍既時候,總係想食碗蛇羹暖下身,起上水就一定會嚟依度到食蛇,嚟到先發展原來搬左去隔離街,新舖比舊舖面積更大更好坐,不過望一望個餐牌發現價錢又貴左,真係百物騰貴。坐底叫左個雞飯餐同細蛇羹,咁就要百幾蚊,真係唔平。蛇羹一上到枱就知道對辦,好足料真係啖啖蛇絲,雞絲同木耳絲,加埋檸檬葉和薄脆,食完非常暖身,很好吃。雞飯套餐包個龜苓湯,湯入口熱辣辣,味道濃郁,有少許藥材味幾香幾好飲。到碗蛇汁雞飯送上枱時,一陣香味撲鼻,入口雞肉夠滑配合埋蛇汁既惹味,加上自家制既薑蓉,真係一陣就食晒碗飯。

坐底叫左個雞飯餐同細蛇羹,咁就要百幾蚊,真係唔平。

價錢又貴左啦
2014-12-21
$110 (Lunch)
2014-11-24 377 views
龜苓湯,第一次飲,點解咁好飲既?又香又濃又清甜喎,比佢地既五蛇湯更美味 ﹗蛇油雞飯,一見到比雞翼就好唔開心喇 ﹗唔比雞髀都比雞胸我啦,骨杉杉討厭 ﹗上一次食蛇油雞飯係幾年前大埔蛇王如,佢地個汁濃但較水。依度既蛇油汁又厚又濃,一放上枱已聞到香氣 ﹗晶螢通透,熱辣辣撈飯食,太好味喇 ﹗雖然白飯質量仍有好大進步空間。依種既香甜唔知點去形容,總之令到我有想叫多碗雞飯既衝動。蛇油既神秘咸香越食越想食,再撈埋自家薑蔥油,不得了 ﹗雞應該只係普通既白切雞,雖則只係雞翼,肉質都好嫩滑,打入靈魂蛇油,非常美味 ﹗師傅斬雞翼不太好,斜斬骨頭好尖好危險啊 ﹗依個飯比起佢地既蛇羮或糯米飯好食數十倍啦 ﹗大力推 ﹗蛇油雞飯一碗配龜苓湯套餐,多謝 HKD55 ﹗轉一碟都只係多 HKD5 蚊,但怕食得太飽呢 ﹗我要留肚再食其他野麻。

蛇油雞飯龜苓湯套餐
2013-04-15
$55 (Dinner)
蛇油雞飯龜苓湯套餐
2014-11-19 214 views
由今朝出門口黑到依家,本諗住衝返上水試隱世日本人美味拉麵,但居然無開門,咁唯有黎試蛇羮啦,首次幫襯 ﹗價錢比起我係大埔食開既貴一點,普通蛇羮套餐要 HKD86,大埔蛇王海約 HKD50 乍喎。蛇舖黎講,依間比我感覺好乾淨、企理又開揚,而且空氣流通。店內仲有幾條好活潑生猛既飯剷頭寵物點綴一下,好得意呀 ﹗臘味糯米飯,聞落真係非常香啊 ﹗熱騰騰噴晒煙,質感濕潤,糯米飯粒入口嚥嚥韌韌而較為腍身,易胃痛既朋友就要小心喇。發現糯米飯只係用大量既肥豬肉粒撈埋一齊,所以咁鬼香口囉 ﹗加埋生蔥同豉油,真係好好食。不過糯米飯中沒有臘肉、沒有臘腸、沒有蝦米,咁樣少左陣肉香囉,單調豉油撈飯,臘腸膶腸係同飯分開架 ﹗好想食返正宗既生炒臘味糯米飯呢,要有臘腸、臘肉、蝦米一齊炒先好食架麻 ﹗蛇湯,顏色偏深,見唔到底喎,我一向飲開都較清。味道都唔錯,川貝味較濃,所以顏色程深啡色,一定要趁熱飲,凍左味道變差左。蛇羮,一食落口,超濃既冬菇味,眼見八成都係菇,除左菇味跟雞湯味就無其他味道喇,好單調。都係加醋、胡椒粉救救命先。套餐 A 要 HKD86,有湯羮飯,以依個份量同質數唔值呢,下次試埋個蛇油雞就可以 bye bye 喇。

臘味糯米飯
套餐 A
2013-02-26
$86 (Dinner)
2014-11-19 143 views
黎左三次,今日終於食到蛇油雞飯喇 ﹗痴線架咩,真係三顧草蘆囉 ﹗星期六返半日,收工順便買酒,食個 lunch 後就返屋企休息預備今晚去西貢墨魚船河。店內依然有養蛇做寵物,都幾得意既,等野食唔怕悶親啦。龜苓湯,近來硬係好熱氣又喉嚨痛,希望飲完會舒服啲啦,話明袪濕解毒。依世仔第二次係龜苓湯都係蛇王兄,上次好味啲喎 ﹗因咩解救今次勁杰架,住有點澀澀地,味道還可以啦。蛇油雞飯一碗,又無雞髀既?上次比雞翼,今次比雞胸 ﹗您個大粒墨肥佬收埋晒啲雞髀自己嘆呀?過份 ﹗雞胸咬落肉質都嫩滑軟軟無渣,仲有肉汁喎。雖然雞肉本身雞味唔濃,但配上濃郁蛇油非常開胃又香口呢 ﹗味道甜甜地、帶點肉既香味、又有少少咸香,撈飯好正啊 ﹗加埋自家蔥油,更加香口,食到停唔到口 ﹗蛇油又對身體有益添。蛇油雞飯餐連蛇湯五十幾蚊,還可以啦,合理價錢。

蛇油雞飯一碗、龜湯
2013-06-08
$60 (Dinner)
2014-11-19 164 views
龜苓湯,老闆話可以排毒袪濕喎,最鍾意陣藥材味,熱辣辣好好飲呢 ﹗質感仲膠膠地添,凍左真係難飲好多,一定要趁熱。蛇羮,味道都唔錯。實在無辦法,夏天始終唔係食蛇既季節,蛇肉又少又瘦呢 ﹗好采仲有大量木耳、冬菇、瘦肉啫,都幾好味。正所謂秋風起三蛇肥麻,依家夏天無肉食呀 ﹗蛇油雞飯,好食到不得了 ﹗蛇油非常滑溜,質感厚薄適中,咸香又帶甜,味道特別 ﹗香味濃郁,撈飯食一絕呀,真係可以撈上兩三碗飯都唔覺膩 ﹗切雞皮香肉嫩,半肥瘦剛剛好。早前係大埔蛇王如食過一次,都好味既,不過佢地個汁較稀較水囉,似鹽水雞多啲。蛇油雞飯、龜湯、蛇湯、蛇羮、糯米飯,夏天都要進補架 ﹗好味道 ﹗多謝展師傅同成師傅過黎我屋企維修廚櫃同冷氣,小小心意我請客啦 ﹗三個麻甩的浪漫,最衰無得一齊啤啤去,師傅們由朝做到晚太睏,想盡快返屋企休息,連打冷都唔想,所以走左黎食蛇快餐囉。

蛇油雞飯
蛇油雞飯、龜湯、蛇湯、蛇羮、糯米飯
2013-08-12
$60 (Dinner)
2014-11-19 158 views
搬左新舖第一次幫襯,新舖感覺新淨、乾淨,地方大啲、冷氣勁啲、裝修企理啲。都推出左唔少新菜色喎,相當吸引 ﹗仲有蛇宴提供,我好有興趣,但要集齊 1 圍呢。細蛇羮,暖暖地乍?要熱辣辣先好食架喎。質地好杰好漿,冬菇、木耳、蛇肉作配料,硬係少左啲野咁,味道好平淡,感覺比以前差左。細龜湯,點解味道同我阿媽煲既粉葛湯一模一樣架?質地好杰,同粉葛湯一樣,怪怪的。閒日晏晝依個時侯得小貓三四隻,點知有兩個大陸婆帶住兩個細路走入黎幫襯,起初問各項價錢,我心諗 menu 同牆度咪寫晒係度囉,唔識字架?之後連問幾次湯同羮有咩分別?咩係蛇羮?咩係蛇湯?您地返祖國啦 ﹗鬼殺咁嘈,自己屋企呀?最後叫左兩個 A 餐再加多個糯米飯,似乎您地老公都搵到吓錢喎,恭喜恭喜 ﹗

2014-11-17
$65 (Lunch)
2014-10-08 271 views
秋風起,梗係食蛇羹啦.既補身又美味.今次就在上水找到蛇王兄.新店已經搬了去新祥街喔.環境尚算新乾企理.不過次次去食蛇羹,心入面總有個疑問,到底那些活生生的蛇係唔係真係會在店內?不過講到底如果無蛇咬我都算啦,唔理得咁多.通常蛇店都有套餐,呢度都唔例外.今日心水是A餐$96,包一碗細蛇羹,一碗蛇湯和一碗蛇汁雞飯(可轉臘味飯)除了套餐,亦都有少量蛇既料理先送上蛇羹.雖然叫細碗,但份量絕不少,我實在想像唔到大碗有幾多.蛇肉超級多,而且木耳和冬菇既份量亦不少,每一口都是材料,味道濃厚,蛇肉像豬瘦肉的感覺,但不乾口,由於在冬菇和陳皮等等材料影響下,變得十分鮮.如果愛食碗仔翅既朋友,我諗絕對會愛上蛇羹.當然唔少得加點脆脆放係面,更加多口感層次蛇汁雞飯亦都是美味,又係O個句,蛇汁既味道都係一個謎.好難解釋.但呢度既出品有點似無咁咸既鮑汁.撈飯當然過癮.難得既係雞肉既雞味不淡,而且好有彈性.蔥蓉唔會係呢碗中有任何作用了.蛇湯既材料有著不同既藥材,類似沙參和元肉等等,有肉香之餘又不失藥味,而且甘而不苦.總之就好多料.96蚊雖然不便宜,但蛇羹真係好足料!估不到係上水終於找到美食了
不過講到底如果無蛇咬我都算啦,唔理得咁多.
除了套餐,亦都有少量蛇既料理

2014-09-25
$96 (Lunch)
2011-12-04 50 views
去完圖書館後,還沒到吃晚飯時間,而我亦肚餓!阿媽今日突然話想食蛇羹,所以便到此店吃蛇羹。好好味呀,材料好多,果d薄脆放係蛇羹裡好好味!服務態度不錯,很好呀,有機會吃它的雞飯。
好好味呀,材料好多,果d薄脆放係蛇羹裡好好味!
服務態度不錯,很好呀,有機會吃它的雞飯。
好好味!
2011-12-04
好好味!
2011-10-17 44 views
好耐冇去呢間蛇店細細個食過一次,果陣時多人到排隊入到去都係一如以往,環境冇變叫左個A餐有蛇羹, 蛇湯, 糯米飯料足, 多蛇肉蛇湯就好夠味糯米飯就一般, 過得去埋單78
好耐冇去呢間蛇店
細細個食過一次,果陣時多人到排隊
入到去都係一如以往,環境冇變

叫左個A餐
有蛇羹, 蛇湯, 糯米飯

料足, 多蛇肉
蛇湯就好夠味
糯米飯就一般, 過得去

埋單78
2011-10-13
$78 (Other)
  • 蛇羹
1K
2008-03-09 20 views
2月26日,20:15明晚大魔怪要起程了,便請了一天半假,南下前先到上水買"謝太公"枇杷膏。上次試過碳燒五層樓後,回程發現這家蛇店,無奈當晚胃納已無空間,今晚終可如願。廢話講完,回到蛇餐:花膠五蛇羹:羹底不算杰,蛇肉大片不覺鮮,冬菇、木耳份量足,花膠不多見蹤影。蛇湯:入口甘美、藥材和圓肉味濃,飲完後餘甘持久不散。雙腸糯米飯:雖不是生炒,但口感仍好,不會有吃粢飯的感覺,吃完碗底有一層厚厚的油,臘腸一般貨色,花生夠香脆。這店還供應各種茶記食品,這樣盛夏便不用休業了,老闆腦筋夠靈活。店選址適中,我等深圳上班族,祇花約半小時交通時間,便可吃到安心又放心的蛇餐。
2月26日,20:15
廢話講完,回到蛇餐:
蛇湯:入口甘美、藥材和圓肉味濃,飲完後餘甘持久不散。