自從中學畢業,都唔知幾多年冇返過九龍城,落小巴果一刻,見到不遠處既九龍城廣場已經好懷念😢基本上行到呢間野既門口,一定會知道到左,因為佢好大個門牌寫住「同撈同煲」,綠色既燈光好搶眼。😵-藍妹好鐘意裡面既格局,無論係擺設定裝潢,都好有舊式茶記既感覺。(由於上傳相片有限,冇post到佢既碗碟,而且佢既牙籤筒係郵筒形,上面刻住同撈同煲)。可能因為新開,當日完全唔多人,環境好舒服,亦唔會好嘈,兩小無猜打邊爐,可以慢慢嘆。😚-男朋友唔鐘意食藥材,而且之前幾次我地都試左其他店既雞煲,難得果到有沙嗲湯底,就決定係佢啦。佢個煲好大,相信多過4個人黎食,都絕對冇問題,唔會冇位淥野。沙嗲味濃,基本上全晚藍妹冇點過鼓油,淨係食佢既沙嗲味已經好夠。👍-果日有唔同既優惠同promotion:1⃣自家制飲品買一送一2⃣全單過500蚊,like佢既facebook,送安格斯牛肉一份-藍妹叫左山楂紫背天葵,男朋友叫左綠寶橙汁。藍妹之前冇見過綠寶橙汁,好新奇啊!🤪山楂紫背天葵,原本以為會係酸既,點知偏甜,山楂味差少少,有啲失望添。😔-山根份量好足,淥左兩粒先記得影相,所以都有9粒嫁!-即炸響鈴藍妹本身唔明點解響鈴會係「小食」

果日有唔同既優惠同promotion:
1⃣自家制飲品買一送一

藍妹叫左山楂紫背天葵,男朋友叫左綠寶橙汁。
藍妹之前冇見過綠寶橙汁,好新奇啊!🤪

山根
山根
份量好足,淥左兩粒先記得影相,所以都有9粒嫁!

即炸響鈴
藍妹本身唔明點解響鈴會係「小食」果欄,黎到食完就明啦。😱
佢同平時火鍋店既唔一樣,腐皮好薄,第一次食到鬆化,入口即溶既響鈴。唔係講笑,特別得黎,真係一個好正既小食。
男朋友最後決定照浸湯,藍妹就選擇點佢既甜酸醬(炸雲吞果種)😋

牛肝菌黑豚肉餃
好少食到豬肉餃,皮好滑,裡面有少少肉汁,但始終係全豬肉,所以會實啲。
牛肝菌味好出,唔知佢地另外落左啲咩味,唔太識形容個味道。如果想試下新野,呢個唔錯。🤔

黑松露墨魚滑
佢地講明係「手工滑」,可能因為人手打既關係,真係好好好彈牙,暫時食過咁多間,呢間係最有口感既。👏
未淥之前已經好黏一舊膠咁,可想言之佢有幾彈牙。😍

羊肉片
羊肉片
噢!好騷啊!🤩
藍妹係無騷不歡既人,呢到既羊就岩哂啦,仲要有啲肥膏,食落去更香更正。😱

梅菜豬肉丸 + 鵝肝墨魚丸
鵝肝墨魚丸,一咬落去已經有鵝肝味,唔錯。😲
梅菜豬肉丸好有驚喜,佢令我地有錯覺好似食緊梅菜肉餅咁,不過口感林啲,梅菜唔會好重味,比到新鮮感我地。😬

安格斯牛肉
安格斯牛肉
呢份就係送既安格斯牛,味道不俗,不過藍妹略嫌佢筋位多,令到口感差左,冇左好軟好林既感覺。😖

食到飽飽,估唔到佢竟然仲有甜品送。😱

有冇人同藍妹一樣,食啫哩一定要落好多花奶?而且會界落去啲啫哩到,花奶流落去之後會有花紋🙋‍♀️
今次食啫哩,勾起左好多童年回憶。😫
糖不甩
呢個糖不甩係兩條魚魚年糕,佢會幫你淥到林哂,之後剪開一舊舊,撈埋花生碎同椰絲黎食。
甜絲絲,就算好飽,都忍唔住食左唔少。🤦‍♀️

兩個人食左七百蚊,價錢絕對唔平。
佢果到其實仲有好多海鮮同刺身,但藍妹麻麻,而且太貴啦。😣
但如果你唔介意洗錢,呢間不妨一試,始終係新店,無論服務,食物質素都相當唔錯,至少性價比係OK既。😉
2018-08-29