2018-04-21 834 views
又是一個Friday Night,前一日凌晨先由台灣番到香港,都咪話唔赲, 但為左同家姐黎個姐妹night,講下心事,一間可以食到好西又舒適寧靜嘅餐廳就最好不過喇.知道最近荔枝角D工廈越開越多餐廳,即刻上網搵下有咩好介紹, 俾我搵到依間The Hub/The Space嘅私房菜扒房.地方唔算大,餐枱自然都唔多,只所以話係私房菜扒房正正因為樓面出餐同水吧都係同一個人負責,真係落心落力最開心就係見到有露台位,我同家姐都二話不說揀左坐出面,幸好天氣唔係太凍今次叫左2個Dinner Set,除左主菜,仲有湯有Salad有前菜,最後有埋甜品,計落都幾抵食呀個湯係南瓜湯配蒜蓉多士,香甜濃郁,多士切成條,好貼心,唔怕食到嘴角痴滿麵包碎之後有煙三文魚沙律,同黑醋配簡直係Best combination,最重要係有我至愛嘅cherry tomatoes至於前菜就係香煎帶子,底面煎到少少脆,入面仲係好鮮甜主菜家姐就揀左”保濕豬鞍”,利用低溫冷藏,令其可食用時間只維持短短三日左右,所以保證空運到港直至烹調食用都Keep住新鮮,由於無受過急凍冷藏,豬鞍保持濕潤,就算煮完都係啖啖肉汁我就當然食牛喇,一般去扒房都
地方唔算大,餐枱自然都唔多,只所以話係私房菜扒房
正正因為樓面出餐同水吧都係同一個人負責,真係落心落力
至於前菜就係香煎帶子,底面煎到少少脆,入面仲係好鮮甜
我就當然食牛喇,一般去扒房都離不開Sirloin同Rib Eye,今次嘅Sirloin steak,grading比較高,個人喜歡煎到medium rare,中間留番少少紅未熟透就岩岩好,而且我好欣賞廚師俾醬汁嘅比例,唔會好多汁,浸住塊扒.
其實一塊靚扒,加少少鹽同黑椒已經好夠.
最後嘅甜品係朱古力同檸檬撻,不過不失,個人認為朱古力撻好食D,不過好似定時會轉下款,希望下次去食有我至愛嘅cheesecake喇
Type of Meal
Dinner