2017-07-24
THE HUB位於荔枝角工廠大廈的樓上鋪實而不華的精緻小食店我見近期好多餐廳都有入這部爆谷機我地今晚簡單而優雅的座位爆谷甜甜地又鬆脆, 的確是很不錯的等人涉場小食。餐廳只供應 set dinner, 價錢由$268-808, 原本我跟朋友想叫一個2KGS的斧頭肉眼扒SET 2份食, 可惜老細話這個餐要預訂才有的。Set Dinner 包括﹔煙三文魚特色沙律是日例湯鮮帶子配秘制甜酸醋汁主菜甜品飲品煙三文魚特色沙律煙三文魚軟滑, 火腿鹹香, 火龍果及沙律菜清新。是日例湯 ~ 香草蘑菇忌廉湯配蒜蓉法包略嫌蘑菇落得唔夠狠, 湯頭唔夠菇香, 但也有粒粒爽滑蘑菇增加口感, 個人覺得偏鹹了少許, 蒜蓉法包就焗得極香脆, 蒜味也夠。鮮帶子配秘制甜酸醋汁兩隻刺身級帶子, 將底面煎香, 淋上甜酸醋上臺。鮮帶子KING SIZE, 大大隻, 煎得半生熟, 腍滑美味。澳洲保濕豬鞍配蘋果醬 ($278)保濕豬鞍咁有型!我的主菜就叫這個, 只有簡單而隆重的配菜….. 薯仔。保濕原來係保存豬鞍肉汁咁解, 切開豬鞍肉質很水漾, 肉質鬆軟腍滑, 肉香不錯, 簡單用海鹽略醃煎, 已經好夠味, 配酸酸甜甜的蘋果醬可以減油膩
實而不華的精緻小食店
我見近期好多餐廳都有入這部爆谷機
我地今晚簡單而優雅的座位
爆谷甜甜地又鬆脆, 的確是很不錯的等人涉場小食。
Set Dinner 包括﹔
煙三文魚特色沙律
是日例湯
鮮帶子配秘制甜酸醋汁
主菜
甜品
飲品
煙三文魚特色沙律
煙三文魚軟滑, 火腿鹹香, 火龍果及沙律菜清新。
是日例湯 ~ 香草蘑菇忌廉湯配蒜蓉法包
鮮帶子配秘制甜酸醋汁
兩隻刺身級帶子, 將底面煎香, 淋上甜酸醋上臺。
澳洲保濕豬鞍配蘋果醬 ($278)
保濕原來係保存豬鞍肉汁咁解, 切開豬鞍肉質很水漾, 肉質鬆軟腍滑, 肉香不錯, 簡單用海鹽略醃煎, 已經好夠味, 配酸酸甜甜的蘋果醬可以減油膩感, 不過我覺得就咁食, 入口一啲都唔油膩。
朋友的主菜~紐西蘭羊架配燒汁 ($298)
賣相看似不錯, 攞咗佢一枝嚟試, 有羊酥香, 不錯。
甜品~朱古力 cake
朱古力做得夠滑, 我食開黑朱古力就會覺得唔夠朱古力味, 淡淡的朱古力味道又唔太甜, 相信唔食開朱古力嘅人會比較鍾意食這個朱古力甜品。
咖啡
老闆送上咖啡時 SAY SORRY, 因為咖啡師父今天沒上班, 他又不懂拉花, 拉花其實只係花巧野, 我最緊要咖啡豆啱口味, 這裡的咖啡香濃但微酸微苦, LIKE 。